– Må vi forhandle bort en posisjon for å få gjennomslag for vår politikk, er det greit.

Michelsen får med seg fire SVere i bystyret om målingen slår til. Det er én mer enn i det sittende bystyret. Men SV blir slått av et annet miljøparti, De Grønne, som kan bli det nest største partiet i en eventuell ny sentrum-venstreallianse og følgelig aspirere til varaordførervervet.

Sterk miljøblokk

Michelsen er ikke redd for konkurransen fra De Grønne. På miljø står de to partiene svært nær hverandre, og i fellesskap utgjør de en sterk miljøblokk i lokalpolitikken, mener Michelsen. Samarbeid med De Grønne er han ikke bekymret for.

LES OGSÅ: Frp truer Høyre med brudd

Venstre, derimot, er han ikke like begeistret for å innlemme i storkoalisjonen.

– Da må de legge igjen Venstre-politikken før de møter i forhandlinger. Venstre ønsker blant annet mer konkurranseutsetting. Det er det uaktuelt for SV å bli med på. Vi undertegner ingen samarbeidsavtale der dette ikke kommer tydelig frem.

Hvor går Ap?

Michelsen og Ingrid Marie Sylte Isachsen, toer på listen, er klar over at det åpenbart må skje et jordskjelv om ikke Rita Ottervik fortsetter som ordfører etter valget. Men hvilken vei Arbeiderpartiet vil lene seg, vil få stor betydning for den politikken som skal føres de neste fire årene. De tradisjonelt borgerlige partiene KrF og Venstre kan trekke politikken inn mot sentrum. Det er ikke SV særlig interessert i.

Partiets stortingsrepresentant Snorre Valen beskriver rødgrønne Trondheim som en suksesshistorie.

Pionerby

– Trondheim har vært en pionerby for det rødgrønne samarbeidet. En mer sentrumsrettet politikk vil ikke være lurt og kan slå negativt ut ved senere valg, sier Valen.

LES OGSÅ: Økende interesse for kirkevalget

Michelsen og Sylte Isachsen vil konsentrere seg om fire hovedsaksområder den kommende valgperioden. En offensiv kommunal boligpolitikk er mål nummer én. Partiet ønsker at kommunen engasjerer seg sterkere og bygger mange kommunale utleieboliger. Et leie-før-eie-prosjekt vil bli lansert, der den som flytter inn, senere kan kjøpe boligen. Deler av husleien kan settes av som egenkapital.

SV lanserer også et tillitsprosjekt der ansatte i skole og omsorg blir fritatt for stadige rapporteringer og utfylling av skjemaer.

Skjemavirvar

– Det er et virvar av skjemaer. Dette må skrelles bort slik at de ansatte kan bruke mer av sin tid på den egentlige jobben. Dette betyr ikke flere ansatte, men mer tid til kjerneoppgavene.

LES OGSÅ: Høyresiden faller

I skolen ønsker SV flere voksne, både lærere og helse- og sosialfaglige ansatte.

– Flere helsesøstre for å ta seg av ungdom med problemer, vil avlaste lærerne og virke forebyggende, sier Sylte Isachsen.

Det fjerde satsingsområdet for SV er kollektivtrafikk. Partiet har for lengst gjort det klart at Trondheim må få bybane, og den må bygges som Gråkallbanen ble i sin tid, før boligutbygging skjer. Beslutning om etablering av bybane må komme nå.

Bybane

SVs bybane skal i første omgang dekke strekningen Sluppen – Sentrum – Charlottenlund og på den måten gi et reisetilbud til store utbyggingsområder.

– Vi ønsker at utbyggingen av kollektivnettet skal fungere som et viktig element i byutviklingen, sier Michelsen.

LES OGSÅ: Siv Jensen angriper Ap

SV i Trondheim ønsker å trekke med vanlige folk inn i planleggingsprosessene. Med referanse til engasjementet beboerne øverst i Blomsterbyen og langs Innherredsveien utviste i forbindelse med utbygging og trafikkregulering. Begge steder klarte folk å påvirke planene. Innherredsveien skal som kjent nå få kun to felt og blandet trafikk, som et prøveprosjekt.

– Vi folkevalgte må bli mer aktive for å få med folk i planleggingsfasen. Vi kan arrangere folkemøter der folk kan komme med innspill og forslag. Både i Blomsterbyen og langs Innherredsveien bidro engasjerte beboere til å snu sakene.