Sammen med fetteren sin, tolvårige Amund Flakkenberg, var Magne Øksnes ute og søkte med metalldetektor på gården Flakkenberg på Inderøy tirsdag.

- Ble sjokkert

Øksnes, som er masterstudent i idrett og bevegelsesvitenskap, har hatt søking med metalldetektor som en fritidssyssel i et års tid.

- Jeg er historieinteressert, og interessert i mynter. Jeg hadde hørt om folk som gjorde artige funn, og tenkte hvorfor ikke prøve. Men oftest er det jernskrammel man finner, sier 24-åringen til adressa.no.

Fetterne var egentlig ferdige med søket, og sveipet bare rundt med metalldetektoren på vei tilbake til gården.

Da ga metalldetektoren utslag i åkeren, og fetterne begynte å grave i jorda. Mellom fem og ti centimeter nede i jorda fant de det som viser seg å være en bronsespenne som trolig stammer fra rundt år 500.

- Jeg ble rett og slett sjokkert, og trodde ikke helt på det da vi fant den. Men jeg skjønte faktisk hva det var med en gang, sier Øksnes.

Gjenstanden er en bronsespenne som har blitt brukt til å feste en kappe med.

Godt bevart

Øksnes grov opp spenna og la den i en pose sammen med litt av jorda den ble funnet i, før han ringte til arkeologene i Nord-Trøndelag fylkeskommune. Naturlig nok var gleden stor da Øksnes leverte funnet. Arkeologene påpekte at spenna var godt bevart, og det er fortsatt mulig å se mønsteret på den.

– Det er virkelig høysesong for slike viktige funn nå og vi oppfordrer alle som finner noe som kan være gammelt til å varsle oss, sier Eirik Solheim, arkeolog i Nord-Trøndelag fylkeskommune. De mener at mange ting ikke hadde blitt funnet om det ikke var for folk som leter med metalldetektor.

Hvis man finner gjenstander som er eldre enn fra 1537, eller mynter eldre enn 1650, har man plikt til å levere det inn til arkeologen i fylket man bor.

Bronsespenna skal nå sendes til Vitenskapsmuseet i Trondheim, der den blir tatt vare på og innlemmet i samlingen av gjenstander fra Nord-Trøndelag.

Historieinteressen til Magne Øksnes har iallfall ikke avtatt etter dette funnet.

- Det blir vel ikke mindre nei, heller det motsatte, mener studenten.

Spenna skal være godt bevart. Foto: PRIVAT