– Vi demonstrerer mot økte eksamensavgifter, og fordi vi fikk vite om prisøkningen midt i semesteret. De fleste elevene har lagt opp budsjett og planlagt hele skoleåret. Og så får vi plutselig tredoblet utgiftene. Jeg skulle egentlig betale 3000 kroner i eksamensutgifter, nå må jeg ut med 8000 kroner, sier privatist Ine Hansen til adressa.no.

Prisøkningen ble vedtatt av Stortinget i statsbudsjettet for 2015, og flere steder i landet demonstreres det i dag mot vedtaket.

Mette Marie Hansebråten står bak demonstrasjonen på Torvet i Trondheim onsdag klokken 11. Hun er for tiden frisørlærling i Trondheim, men planlegger å ta opp fag ved en senere anledning. Derfor har hun engasjert seg i saken.

– At eksamensavgiften ble økt med 150 prosent kom som et sjokk for mange privatister. Mange dropper opp til flere eksamener på grunn av den nye prisen, sier Mette Marie Hansebråten.

Prisøkningen

Tidligere kostet det 403 kroner å melde seg opp til eksamen i et fag man ikke har tatt før. Fra i år koster det 1 000 kroner. Har man tatt faget tidligere og vil forbedre karakteren, koster det 2 000 kroner per fag. Tidligere lå dette gebyret på 826 kroner.

For dem som melder seg opp til fag- og svenneprøver koster det fra og med i år 853 kroner for den første prøven, og 1708 kroner ved flere forsøk.

Bakgrunnen for prisøkningen er en voldsom vekst i tallet på privatister de siste årene. I Oslo er tallet på eksamensoppmeldinger økt fra 17 000 i 2007 til nesten 46 000 i 2012, opplyser Utdanningsdirektoratet til NTB.

Utdanningsdirektoratet mener at inntektene til fylkeskommunene ikke samsvarer med utgiftene de har til privatisteksamener. Kostnaden varierer ifølge fylkeskommunen mellom 400 og 2 500 kroner per privatist, avhengig av fag.

Følg adressa.no på Facebook her

Møter ikke opp

I tillegg møter nesten 30 prosent av privatistene ikke opp til eksamen. Med en avgiftsøkning håper direktoratet at dette tallet går ned.

I forrige uke skrev adressa.no om Rahmina Meta som fikk sjokk da hun fikk vite de nye prisene.

– Det føles veldig urettferdig at de som faktisk møter opp og tar eksamen blir straffet med høyere priser. De som ikke møter opp burde blitt pålagt gebyrer. De høye prisene kan komme til å sette en stopper for mange som har en drøm om høyere utdanning. Det er ikke alle som har så mye penger å bruke på å ta opp fag, sier Meta.

1. februar er fristen til å melde seg opp til årets eksamener.

Ina Hansen fra Trondheim mener det er uholdbart at eksamensavgiftene blir økt så mye midt i semesteret. Foto: Privat