Det har vært kjent en stund at rederen Ole T. Bjørnevik - en av Trondheims desidert rikeste menn - har hatt planer om å selge Royal Garden Hotel.

Som eneeier i Taubåtkompaniet har han ønsket å selge unna supplybåter og hotell for over en milliard kroner, for dermed å nå målet om å bli verdens ledende lekterreder. Siden i vår har selskapet hans, Boa Eiendom, hatt samtaler med utenbys interessenter i forbindelse med et mulig salg av hotellet.

Trønderske hender

Nå har Bjørnevik altså bestemt seg for fortsatt å være hotelleier i Trondheim. Samtidig gir salget ham en pen gevinst på 80 millioner kroner.

- Jeg syntes det var artig å være med og eie en liten del av hotellet. Dessuten er det artig at det beholdes på trønderske hender, det er jo storstua i Trondheim, sier Bjørnevik.

- Og nå skal du bli verdens ledende lekterreder?

- Ja, si det. Jeg skal konsentrere meg om lekterne, det er jo kjernevirksomheten vår. Det er en kapitalkrevende næring, der det er viktig med egen kapital i prosjekteringen, sier Bjørnevik, og legger til at 80 millioner kroner er en meget pen sum som kommer godt med.

Elgjakt og business

Ole T. Bjørnevik, verftseier Anna Synnøve Bye, industrimannen og investoren Trond Brekke, og tidligere GH Elektriske-eier, Gunnar Heglund, eier nå en firedel hver av Royal Garden Hotel. Trond Brekke - som eier Brekke Industrier - og Bjørnevik er gamle jaktkompiser. Senest i forrige uke var de på elgjakt sammen på Frosta. De bekrefter begge at det ble pratet litt «business» i mellom skuddene.

- Vi snakket jo litt om det, men den formelle avtalen ble skrevet under denne uka. Dette ble en fornuftig løsning for alle parter. Det er viktig for byen at det forsatt er et lokalt eierskap. For min egen del var det viktig at dette kjøpet har en lav risikoprofil, samtidig som avkastningen er akseptabel. Jeg kunne sikkert gjort mer spennende og sexy investeringer, men totalt sett var dette altså et meget attraktivt kjøp, sier Trond Brekke, som nå blir hotelleier for første gang.

Strategene bak alliansen

Selv om Ole T. Bjørnevik selv har hatt samtaler med både Anna Synnøve Bye og Trond Brekke om hotell-salget, er det Bjørneviks advokat Joar Grimsbu og Anna Synnøve Byes nære rådgiver, Oddvar Sørtømme, som har vært strategene bak den nye trønderalliansen i Royal Garden Hotel. Joar Grimsbu var leder av gjeldsnemnda da Fosen Mek. verksteder ble reddet fra skifteretten. Tidligere bank-direktør Oddvar Sørtømme sitter i styret i Boa Eiendom.

- Vi synes dette er en spennende allianse - det er bra vi har noe å klappe for i vår region også. Bjørnevik ønsket å fortsatt eie en del av hotellet, og da vi fikk med de andre tre ble dette mulig. Dette gir Bjørnevik en betydelig gevinst som gjør det mulig å satse mer på lektervirksomheten, sier advokat Joar Grimsbu. Det forestående salget av fire supplybåter er ennå ikke klart.

- Dette er forhandlinger som pågår. Når og til hvem et salg vil skje er ennå usikkert. Det kan ta tid, sier Grimsbu.

Bikkjeslagsmål

Det er Eiendomsmegler 1 som har hatt ansvaret for salget av byens største hotell, og leder for næringsavdelingen, Joar Kjeldseth, er svært godt fornøyd.

- Dette er i sum den største eiendomstransaksjonen i Trondheim noensinne. Det ble faktisk et lite bikkjeslagsmål mot slutten av budrunden, og det var artig å se at det var såpass stor interesse, sier Kjeldseth. Det første budet på 340 millioner kom tidlig i vår fra en interessent i Oslo. I tillegg til de trønderske kjøperne, var det to andre budgivere i prosessen - begge syndikeringsmeglere i Oslo-miljøet.

Driftsavtalen med SAS Radisson føres videre og går helt fram til 2016.