Luene til de norske OL-deltagerne var iøyenfallende, og nå vil mange ha maken.

– Til og med norske flagg er det tomt for.

Gørill Løkken i Jens Hoff-butikken på Heimdal ante ikke hva som skulle komme, da hun satt hjemme i fred og ro og så norske utøvere med hekleluer på tv den første OL-helga.

– Allerede mandagen etter var det mange kunder innom som ville hekle samme lua. Alt lyseblått heklegarn og alt av heklekroker gikk ut så å si med det samme. Jeg hadde noen norske flagg liggende i en skuff, de hadde ligget der lenge. Nå er jeg tom for det også, sier Løkken. Og nei, det er ikke flere å få bestilt.

Det kom som en overraskelse på henne.

– Hadde jeg visst om lua, skulle jeg hatt mer lyseblått heklegarn inne, men jeg hadde ikke så mye. Det er ikke det det går mest av, vanligvis er jo dette en farge som kun brukes til babyplagg, sier Løkken.

Som Skappel-genseren

– Om hun har heklet lua selv?

Jo da, men garn til sin egen lue måtte hun kjøpe på en tur til Røros. Selv var hun utsolgt. Nå er det venteliste på babyull fra Dale garn som de fleste vil bruke, men når Adresseavisen er innom har det akkurat kommet inn noen nøster av en annen garntype som går greit å bruke, men som er litt tykkere. Det ligger i en egen kurv ved inngangen, og den antas å tømmes raskt. Ved siden av ligger et par heklekroker, de siste som er igjen.

– Nå er det slik at vi selger det vi har, om det er litt annen garnkvalitet eller heklekrok i litt annen størrelse enn det egentlig skulle vært. Garnsalget har økt jevnt de siste årene, det er trendy med håndarbeid. Men innimellom kommer disse salgssuksessene, sist var det Skappel-genseren alle skulle ha. Det som er felles for både Skappelgenseren og OL-lua er at de er enkle å lage, de fleste klarer det, mener Løkken.

Også hos Garnhuset i Fjordgata i Trondheim er de tomme for lyseblått babyull-garn.

– Vi er tomme for babyull fra Dale garn, som er det de fleste ønsker å bruke til OL-lua. Vi har fortsatt litt igjen av andre garntyper det går an å bruke, men ikke så mye. Vi selger så lenge vi har, men det tømmes fort, sier Anita Knarbakk.

– Har dere heklekroker?

– Det var tomt, nå har vi fått inn litt igjen. Men det går i ett, alle vil ha denne lua. Det morsomme nå når OL er over er at mange fortsatt vil hekle seg lua, men i andre farger, sier Knarbakk.

Uvitende garnleverandør

De fleste ønsker å strikke OL-lua i babyull fra Dale garn. Men heller ikke garnleverandøren visste noe om dette før OL hadde begynt.

– Den norske OL-troppen har fått levert de maskinheklede lyseblå luene fra Phenix, vi i Dale har ikke hatt noe med dem å gjøre, sier Ingerid Wembstad, markedssjef hos Dale garn. Likevel har de hatt ekstra gode dager etter at luene dukket på tv-skjermen.

– Vi har ikke lov til å lage oppskrift til Phenix sin lue, men det har mange bloggere gjort. Og de fleste av dem har valgt å bruke babyull fra oss, uten at vi har hatt noe med det å gjøre. Fra den første oppskriften kom på nett har vi levert alt vi bare klarer. Nå er det noen ukers ventetid på babyull, men vi har andre kvaliteter i samme farge som det går fint å hekle med, . Dette leverer vi nå så raskt vi rekker, sier Wembstad. For Dale garn er dette mer flaks enn markedsføring, innrømmer markedssjefen.

– Vi hadde bare riktig farge, og det er jo hyggelig. Til sammen siden OL begynte har vi kjørt ut ett og et halvt tonn med lyseblått babyull-garn, sier Wembstad.

Phenix har forresten lenge vært tom for ferdigheklede luer. På sosiale medier har de lyseblå luene både fått skryt og slakt. Håndarbeidere har trykket den til sitt bryst, mens andre har gitt den tilnavnet Smurfelue.

– Liker du selv lua?

– For å være helt ærlig, nei. Men jeg har jo heklet en likevel, smiler Gørill Løkken i garnbutikken på Heimdal.