For Tora Bonnevie er det vanskelig å tenke seg hvordan livet hadde vært uten ekteparet Moser. Helt fra andre året på medisinstudiet har hun vært tilknyttet Kavli-instituttet og har hatt nobelprisvinnerne som veiledere.

- Jeg kan ikke tenke meg bedre veiledere enn ekteparet Moser, sier hun.

Les også: Derfor fikk de prisen

Les også:Nominert til årets trønder

Fagfeltet blir mer synlig

Tora Bonnevie kom til Trondheim for å studere medisin i 2002, og har fra 2004 vært tilknyttet Kavli-instituttet. Nå har hun gjennomført medisinstudiet og legeturnus, og i år gjorde hun ferdig doktorgraden sin på Moser-laben. Hun er overbevist om at nobelprisen løfter frem fagfeltet de jobber med, slik at det blir mer synlig i videre fagkretser.

- Det gir oss bedre muligheter til å fortsette å utforske nettverkene i hjernen, sier hun.

Les også: - Nobelprisen vil løfte norsk forskning

Glad på fagets vegne

- Jeg er glad på deres vegne, på labens vegne og fagets vegne. Derimot har hun ikke tenkt så mye på om prisen får noen betydning for henne personlig.

Bonnevie er sikker på at det ikke er tilfeldig at NTNU har satset slik på forskerparet, og mener det er veldig fint å være i fagmiljøet i Trondheim. Men hun vil også gjerne dra ut for å lære og utveksle ideer. Hun regner med at det å komme fra Moser-laben vil være en døråpner for å få innpass i internasjonale miljøer.

Hjerneceller og Parkinson

Med Moser-paret som veiledere har hun studert hvordan hukommelses-relatert informasjon i hjerneområdet hippocampus påvirker gittercellene, og hvordan hjernerytmer bidrar til beregningene. Nå er hun ferdig med legeturnus og skal fortsette å studere hjernen i samarbeid med St. Olavs Hospital, med mål om å forstå mer om Parkinsons sykdom og behandlingen av denne.

Lidenskap for forskningen

Med Moser-paret som veiledere har hun blitt godt oppdratt som forsker, og har fått lov til å være nysgjerrig på de store spørsmålene.

- De er artige å jobbe med, kloke og har stor lidenskap for forskningen, og de tar svært godt vare på forskerteamet sitt. Vi har fått være nysgjerrige på de store spørsmålene, samtidig som vi lærer viktigheten av kvalitet i alle ledd. Det har vært fantastisk å få lov til å jobbe med dem, og ta del i det dynamiske og internasjonale miljøet som de har bygd opp.

Les også: - Selv etter å ha fått verdens gjeveste pris, vil de være seg selv

Les også: – Sender du en sunnmøring til en øde øy, er det en fabrikk der innen et år.

Vil vite mer

Tora Bonnevie tror at nobelprisen vil føre til mer engasjement rundt spørsmålet om hvordan informasjon behandles i nevrale nettverk, og hvordan dette ligger til grunn for hva vi gjør.

– Moser-paret har studert stedsans og hukommelse, men det handler ikke bare om sted. De generelle prinsippene som Moser-paret har avdekket er av stor betydning også for å forstå andre prosesser i hjernen. Dette vil kunne ha stor betydning for vår forståelse av nevrologiske og psykiatriske sykdommer. Hun er overbevist om at hjernen fremdeles har mange mysterier som venter på å bli oppdaget.

Hjerneforsker og lege Tora Bonnevie i sivil Foto: OLE MARTIN WOLD