Det frykter aksjeanalytiker Morten Evjenth Lindbäck i Fondsfinans.

– De risikerer å miste goodwill fra departementet, sier han.

– Ikke konstruktivt

Eierne av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen har de siste månedene sitter i intense forhandlinger om eierfordelingen. Feltet strekker seg over tre lisenser med ulik eiersammensetning. Det norske er medeier i to av dem.

Det norske fikk ikke gjennomslag for sitt forslag til eierfordeling, og nektet å skrive under da utbyggingsplanen (PUD) skulle overleveres til oljeminister Tord Lien (Frp). Det er høyst uvanlig, påpeker Lindbäck, som blant annet har jobbet fem år i Olje- og energidepartementet.

«Det norskes nei til flertallsforslaget om en eierandel på 11,89 prosent i feltet er etter vårt syn ikke konstruktivt, og det er bekymringsfullt», skriver han i en fersk analyse.

– Tradisjonen på norsk sokkel er at selskapene gir seg i siste sekund og skriver under. Hele forvaltningsmodellen på norsk sokkel bygger på rettferdighet og konstruktiv deltakelse fra alle parter. Denne modellen har Det norske nå valgt å utfordre, utdyper Lindbäck overfor Adresseavisen.

Kan bli straffet

I forhandlingene har Det norske argumentert for at de fortjener en høyere eierandel fordi selskapet eier 20 prosent av den mest oljerike av de tre Sverdrup-lisensene. Det kan det være gode grunner for, ifølge Lindbäck. Likevel mener han Det norske tar en stor sjanse da de ikke godtok forslaget fra flertallet.

– Det ville være for strengt av Olje- og energidepartementet (OED) å nekte Det norske nye letelisenser, men departementet jobber med mange andre problemstillinger der det til slutt er snakk om skjønn. Her risikerer Det norske å møte mye badwill, sier analytikeren.

Eierne på Johan Sverdrup-feltet har nå bedt OED fastsette den endelige eierandelen. Skulle departementet velge å gi etter for Det norskes krav om en høyere eierandel på Sverdrup, vil det åpne for mange liknende slag i framtida, ifølge Lindbäck. Det er myndighetene neppe interessert i, fastslår han.

– Det vil dessuten kunne tvinge fram et mer stivbeint, juridisk regelverk som alle parter vil tape på, sier han.

– Liten oppside

Flere eksperter Adresseavisen har snakket med, tror i likhet med Lindbäck at Det norskes foreløpige eierandel på 11,89 prosent blir stående.

–Det er sannsynligvis liten nedside for Det norske når det gjelder fordelingen av eierandelene, men en oppside er også svært lite sannsynlig, sier André Baustad Benonisen, analytiker i Danske Bank.

Benonisen er imidlertid ikke enig med Lindbäck at Det norske løper en høy risiko ved å stå hardt på sitt.

– Sannsynligvis er OED så profesjonelle at dette neppe blir et problem, sier han.

Heller ikke Det norske frykter represalier.

– Når det ikke var mulig å komme til enighet med partnerne, har vi tillit til at myndighetene nå foretar en rettmessig fordeling. Vi kan ikke legge spekulasjoner fra enkeltanalytikere til grunn i en så viktig sak, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske.