Trondheims toppolitikere stilte mannsterke opp under «Den store kulturdebatten» i regi av Pstereo, Trondheim Calling og Adresseavisen på Byscenen torsdag kveld.

Debattdeltakerne var i stor grad enige om at Trondheim er en god kulturby som kan bli enda bedre, men da Olavshallens framtid, som sto først på agendaen, ble diskutert, var uenigheten større.

Trondheim ligger etter

- Olavshallen fungerer ikke ideelt slik bygget er i dag, sa ordfører Rita Ottervik, men hva som må gjøres ville hun ikke svare på før det er klart hvem som skal være med i huset og hva de kan bringe av husleie.

Høyres Berit Tiller var ikke imponert over tempoet i utredningen.

- Vi må heve oss et hakk høyere opp og ikke snakke om husleie, men hva vi vil med kulturhuset og hva vi vil fylle huset med, sa Tiller, som viste til suksessen med Bjørvika i Oslo og til de nye kulturhusene i Stavanger og Stjørdal.

- Trondheim ligger langt etter når det gjelder kulturbygg. Det er på tide at noe skjer, sa Tiller.

Ottar Michelsen fra Sosialistisk Venstreparti var enig i at det er avgjørende å finne ut hvordan kulturhuset skal brukes.

- Olavshallen er relativt dødt store deler av tiden. Det gjelder også Rockheim, et fantastisk bygg, men som er stein dødt store deler av døgnet. Vi må bruke et nytt kulturbygg slik at det blir en levende arena, sa Michelsen.

- Ingen kulturordfører

- Trondheim bruker 1756 kroner per innbygger til drift av kultur og idrett, og dermed ligger kommunen 6 prosent under landsgjennomsnittet, mens idrett ligger 10 prosent over landsgjennomsnittet. Har du laget en idrettsby, Ottervik? spurte debattleder og kulturredaktør i Adresseavisen Stian Wallum.

- Vi bruker mer enn dobbelt så mye på drift til kultur, som til idrett. Idrett driftes mye gjennom frivillighet og sponsorer. For eksempel bruker vi ikke ei krone på Petter Northug. Heldigvis – det hadde blitt dyrt, humret Ottervik.

Erling Moe mener ordføreren har vist liten vilje og lave ambisjoner innen kulturpolitikk.

- Rita Ottervik har gjort en kjempejobb for idretten i Trondheim. Dersom hun blir gjenvalgt håper jeg hun også vil bli en kulturordfører, sa Moe. Venstrepolitikeren mener ordføreren må ha større ambisjoner, blant annet om å oppgradere Trondheim Kunstmuseum og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

- Vi har vært opptatt av museene i lang tid, men vi må finne ut hvilke modeller vi skal lande på. Institusjonene må også si hva de synes er mest fornuftig, svarte Ottervik, som personlig ser for seg en utbygging.

- Støtte til de store kulturinstitusjonene vil komme, for nå står de i kø, sa Ottervik som ramset opp Olavshallen, Kunsthall Trondheim, Trondheim Kunstmuseum og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum som institusjonene som står først på prioriteringslista.

Må tenke nytt

Kristelig folkepartis Geirmund Lykke mener det er en god balanse i firedelingen av midler til kultur og idrett i Trondheim kommune.

- Det er ikke noen hemmelighet at mitt hjerte banker sterkest for kulturen, men for en by der idretten står veldig sterk og har stor aktivitet, er det viktig at vi folkevalgte legger vekt på de gode tingene som skjer innen idrett, sa Lykke.

- Vi har lavere skatteinntekter enn kommunene vi ofte blir sammenlignet med, og det kan kanskje forklare hvorfor vi bruker mindre enn andre kommuner på kultur, mener Lykke.

Når det gjelder finansieringen av kulturinstitusjonen, må både kulturlivet og politikerne i byen tenke nytt, mente Mats Ramo fra Fremskrittspartiet.

- Vi beveger oss i feil retning innen kulturpolitikken. Vi snakker for lite om hvordan kulturen kan skaffe seg private bidrag. Vi ser at flere kommuner i landet klarer å få store private midler til kulturløft. Vi må tørre å tenke nytt, sa Ramo.