- Olav Duun er en fantastisk forfatter, men som dessverre er i ferd med å gå i glemmeboka. Romanene hans finnes ikke engang i bokhandelen. Derfor håper jeg at denne oppsetningen fører til at flere, og gjerne unge lesere får øynene opp for Duun, sier Haga.

Onsdag presenterte Nora Evensen, påtroppende teatersjef for Nord-Trøndelag Teater, høstens teaterprogram. Hun har valgt et lokalt tilsnitt på repertoaret, og en dramatisering av Jøa-forfatteren Olav Duuns mektige romanserie «Juvikfolke" er aldri tidligere satt opp på Nord-Trøndelag teater. Oppsetningen er en tilrettelegging av Otto Homlungs versjon som tidligere er spilt på Det Norske Teatret, hvor også Paul Ottar Haga medvirket.

LES OGSÅ: Sterke fortellinger blir sterkt teater (Pluss)

Stor scenograf

- Jeg ville ha med meg folk som hadde kjennskap til Duun, og derfor var det naturlig å hente inn Paul Ottar Haga som regissør, sier Evensen.

Haga har på sin side også hentet inn kjentfolk til ensemblet. Med unntak av Hanna Børseth Rønningen, er skuespillerne kjente fjes fra nordtrøndersk teaterliv: Edvard Hægstad, Tore B. Granås, Lavrans Haga og Evy Kasseth Røsten Haga. Sistnevnte er gift med regissøren. I tillegg har Haga vært så heldig å få med seg John-Kristian Alsaker, en scenograf med en imponerende merittliste fra ulike teaterscener både i Norge, England og USA.

«Juvikfolke" har premiere 1. oktober.

Det usagte i familien

Teatrets andre egenprouksjon til høsten har tittelen "I vår familie kan vi snakke om alt". Rasmus Rohde har spesialskrevet denne monologen til skuespiller Hildegunn Eggen. Gjennom en sjarmerende og snakkesalig mor dras vi inn i en familiehistorie med mange hemmeligheter og usagte meninger.

- Dette er en familie hvor man slett ikke snakker om alt. Og i en familie på fire, som det er i dette tilfellet, har fire ulike historier. Blant annet lider det ene barnet av spiseforstyrrelse, forteller Nora Evensen.

Elsa Lystad

På høstprogrammet står også tre gjestespill. "Mitt liv som Elsa" er en forestilling av og med Elsa Lystad, norsk teaters "grand old lady". Lystad har passert 80 år og hennes fortelling berører både de harde trettiårene, krigen og dagens moderne samfunn. Barneforestillingen "Kakerlakken med den stygge frakken...og hovudet fullt av triste tankar" handler om barn som sliter med depresjon, mens "Ruffen og Drageslottet", om 70-tallets barnebokfigur Ruffen, blir en storstilt og spektakulær familieforestilling som skal spilles i kulturhus i Trøndelag.