Poteter i lange baner. Årlig serveres 220 tonn lokalt dyrkede økologiske poteter ved sykehuset. Her forbereder Turid Flatset og Kai Kindseth potetmos til lunsjen. Foto: Rune Petter Ness

– Det er veldig god mat her, sier Lise Dørdal fra Børsa og tar et stort jafs av et rundstykke i kantina på Kvinne-barn-senteret.

På motsatt side gomler sønnen Lars (10) også på et smørbrød. De to har ofte spist lunsj her når de er innom sykehuset.

«En ledestjerne»

Mellom 20 og 30 prosent av råvarene som brukes på kjøkkenene ved St. Olavs Hospital er økologiske. Nå hylles sykehuset for arbeidet med å øke denne andelen. I Matpris-juryens begrunnelse for å kåre sykehuset til landets beste enkeltvirksomhet heter det blant annet at sykehuset setter «likhetstegn mellom mat og helse, for å dele sin kunnskap, og for å fungere som en ledestjerne for landets øvrige helseforetak».

– Det er klart det føles bra. Vi har kjempet for å få opp andelen økologisk mat i 10–12 år. Det føles utrolig motiverende å få en sånn påskjønnelse, sier avdelingssjef Gunnar Kvamme ved avdeling for Mat og Café ved sykehuset.

Tøff konkurranse

Blant de andre tolv nominerte var både Michelin-restauranten Maaemo og kongeskipet i tillegg til flere midtnorske virksomheter som barnehagen Barnas Moa i Levanger, Tingvoll Sjukeheim og Sund folkehøyskole i Inderøy.

Kvamme innrømmer at han ikke trodde sykehuset skulle gå helt til topps. Han snakker om at ikke alle har vært like begeistret for satsingen på økologisk mat tidligere, men sier det nå er bred støtte for at det fortsatt er et mål å øke andelen økologiske varer. Han sier det handler om å finne de riktige varene. Helst så nært som mulig.

220 tonn poteter

– Vi har hatt et prosjekt gående som heter «fra jord til bord». Der har vi jobbet med lokale produsenter og forsøkt å påvirke i riktig retning. Blant annet har vi invitert folk inn på kjøkkenet for å diskutere. Vi ser at det har gitt lokal næringsutvikling, sier Kvamme.

Han trekker blant annet frem samarbeid mellom potetprodusenter for å kunne levere varer av riktig kvalitet. I dag er alle de 220 tonnene med potet som brukes årlig på sykehuset dyrket mellom Jøa og Surnadal.

I kjelleren på Hjerte-lunge-senteret, der sykehusets største kjøkken ligger, er arbeidet i full gang med å forberede lunsj. I en stor tank blandes økologisk melk og egg til det som skal bli dagens dessert, mandelkjernepudding.

Har minket litt

Det er nemlig ikke bare potetene som er økologisk. Det er også størsteparten av melkeproduktene, eggene, krydderet, så mye av grønnsakene som mulig. Alt selvsagt avhengig av sesong og hva som faktisk finnes tilgjengelig på markedet. Likevel har andelen økologisk mat nesten gått litt tilbake

Andelen økologisk mat som serveres ved St. Olavs Hospital har imidlertid gått noe ned ifølge Kvamme. Årsaken er prisen og tilgangen på økologisk kjøtt. Prisen her er blant annet vesentlig mye høyere enn på ikke-økologiske produkter.

– Jeg føler vel at folk får øynene mer og mer opp for dette. Dersom det produseres mer og selges mer i butikkene vil også prisene gå ned, sier Kvamme.

– Økologisk?

– Middagen er god, fastslår sykepleier Elin Uggerud der hun sitter i kantina på gastrosenteret.

Kollega Kristin Hoel, som sitter på motsatt side av bordet er uenig. Hun synes prisene er for høye og maten ofte er kjedelig.

– Men tilbakemeldingene fra pasientene våre er at de er fornøyde. De får velge mellom flere retter og får god mat, sier Mirjam Mortensen, som sitter ved siden av henne.

Sykehuset har likevel ikke flagget den økologiske satsingen for høyt. Ingen av de ansatte har fått med seg den høye andelen økologisk mat.

– Det er faktisk et poeng de burde være flinkere til å markedsføre, sier Hoel.