Opptakene av kortfilmen «Psykonauten» har vært fordelt over to år, og er nå mer eller mindre ferdigstilte. Gjennom en 15-minutters fremstilling av opplevelsene til en fleinsopp-bruker, inviteres seeren til selv å ta standpunkt til denne typen narkotiske stoffer.

Trøndersk samarbeid

Dokumentarfilmregissør Jon Vatne fra Trondheim har i samarbeid med det trønderske produksjonsselskapet Spætt jobbet med filmen, som ble tildelt produksjonsstøtte fra Midtnorsk Filmsenter tidligere i år.

- En psykonaut bruker for eksempel fleinsopp for å reise i eget sinn, forklarer produsent Bergseth, som også hevder at bruk av fleinsopp har røtter tilbake til vikingtiden og er en del av den norske kulturarven. Han understreker likevel at filmen verken forherliger eller oppfordrer til bruk av narkotiske stoffer.

- «Psykonauten» gir uttrykk for både positive og negative sider ved denne typen rusbruk, som helt klart har en risiko.

Visuell rusflukt

Filmens anonymiserte psykonaut er en mann i trettiårene som lever et ordinært liv i Oslo, men velger å bruke fleinsopp som flukt og adspredelse på jevnlig basis.

- Har ikke alle lyst til å flykte fra dagens samfunn i ny og ne? Vi ønsket å ta hovedpersonens erfaringer på alvor, og får høre hans refleksjoner omkring det han driver med, i tillegg til å filmatisk fremstille selve fleinsopprusen. Fordi filmen er såpass kort rekker vi ikke å gå i dybden på alle aspektene rundt dette, men vi gir innblikk i livet til en psykonaut, sier Bergseth, som legger til at verken han selv eller regissør Jon Vatne er fleinsopp-brukere.

De to har selv gått inn med egenkapital i prosjektet, og har i tillegg skaffet midler gjennom en såkalt crowdfunding-kampanje, der interesserte har blitt invitert til å gi sin støtte til filmen.

Innlegg i rusdebatten

Gjennom fysiske effekter og utarbeidelsen av et eget lydunivers gjengis psykonautens subjektive rusopplevelse. «Psykonauten» vil ferdigstilles på nyåret, og det satses på bred visning til neste høst. Blant annet er det håp om at filmen vil vises på NRK.

- Er det ikke etisk betenkelig å gjøre en slik film tilgjengelig for unge og ukritiske seere?

- Vi har diskutert dette, men mener det likevel er viktig å få frem en stemme vi ikke hører fra ellers. Filmen er et innlegg i rusdebatten, gjennom at vi ønsker å bidra til økt innsikt. Vi går ikke inn for sending i beste barne-tv-tid, sier produsent Bergseth.