Prostitusjonsmarkedet er redusert med omlag 25 prosent. Sexkjøpsloven fra 2009 har virket etter hensikten.

Rett nok hefter det en del usikkerhet om omfanget av prostitusjon før og etter at sexkjøpsloven ble innført. Likevel mener Vista Analyse, som har evaluert den kontroversielle loven, å ha god nok dokumentasjon til å slå fast at markedet er tydelig redusert.

Lovforbudet retter seg mot kjøperne av sex, mens det fortsatt er lov å prostituere seg. Med loven ønsket den daværende regjeringen å ramme både kjøpere, bakmenn bak prostitusjon og menneskehandel.

En forutsetning for at en lov har virkning, er at den håndheves. Politiet i de store norske byene har prioritert arbeidet med å avdekke menneskehandel og «vanlig» sexhandel. Også i Trondheim har politiet helt til det siste lagt ned en stor innsats mot sexkjøpere. Den analysen justisministeren nå har fått på bordet, understreker betydningen av at dette arbeidet fortsatt står høyt på politiets dagsorden.

Analysen understreker at de økonomiske vilkårene for å drive med prostitusjon er blitt dårligere etter at loven ble innført. Kjøperne risikerer å bli tatt og straffet med bøter. Loven har også hatt en normgivende effekt ved at holdningene til å kjøpe sex er blitt mer negative, særlig blant yngre menn. Det er særlig på utemarkedet at loven har hatt stor effekt, mens man er mer usikre på utviklingen på innemarkedet. Men også der mener man at etterspørselen er redusert.

Et viktig argument mot loven var frykten for at forbudet ville svekke de prostituertes stilling og gjøre dem mer utsatt for vold. Ut fra opplysninger fra politiet og de ulike hjelpetiltakene som arbeider med prostituerte, ser det ikke ut til at de har fått dårligere livsvilkår. Det er fortsatt viktig at de som ikke ser annet utkomme enn å selge kroppen sin, fortsatt har tilgang til hjelp for å komme seg inn i utdanning eller ordinært lønnet arbeid. Langt de fleste prostituerte i norske byer kommer fra mellominntekts- og fattige land.

Regjeringspartiene har signalisert at de ønsker å oppheve sexkjøpsloven. Den evalueringen vi nå har fått, gir en god begrunnelse for å avblåse kampen. Loven har hatt den ønskede virkningen og bør bestå.