Sluppen er planlagt som et av Trondheims viktigste kollektivknutepunkt med enkel og rask omstigning fra en bussrute til en annen. Kollektivknutepunktet har stor betydning for utviklingen av både arbeidsplasser og boliger i bydelen.

Omkjøringsveien i tunnel på Sluppen

Den viktigste forutsetningen for det nye kollektivpunktet, er at Omkjøringsvegen legges i 700–800 meter lang tunnel på Sluppen. Tunnelen strekker seg fra nordsiden av Kroppanbrua og til Bilbyen ved Omkjøringsvegen.

- Tunnelen gjør at det blir frigjort areal både til kollektivknutepunkt, boliger og næringsareal. Mange av ringrutene og tverrgående rutene i det fremtidige kollektivnettet vil gå gjennom bydelen. Ny Sluppen bru vil legge til rette for en slik utvikling. Å skyve planarbeidet ut i tid, vil kunne forsinke utviklingen av hele bydelen, sier administrerende direktør Ole Petter Bjørseth i Kjeldsberg Eiendom.

- En gavepakke til Trondheim kommune

Det er Statens vegvesen som har ansvaret for utformingen av kollektivknutepunktet. Vegvesenet har nylig lagt fram et bygge – og planleggingsprogram hvor byggestart for kollektivknutepunktet er satt til 2024.

- At Vegvesenet har satt seg i førersetet i dette prosjektet, er en gavepakke som Trondheim kommune bør vite å benytte seg av. Det betyr at sjansen øker for å få prosjektet inn i Norsk Transportplan, noe som vil være helt avgjørende for framdriften. Hvis kommunen i stedet, slik kommunaldirektør Einar Aassved Hansen antyder i Adresseavisen onsdag, ikke viser vilje til framdrift, kan hele prosjektet bli skutt mange år fram i tid eller i verste fall få en helt uviss framtid, påpeker Bjørseth.

- Partene må sette seg ned og snakke sammen, og i fellesskap komme fram til hvordan omprioriteringene skal løses. Vi har et langsiktig perspektiv på planene på Sluppen, og jeg ser ingen dramatikk i dette, sier Arne Gussiås, som har vært sentral i arbeidet med utformingen av bygge – og planleggingsprogrammet for kollektivknutepunktet.

Kronikk: Brøset – flopp eller fugl Føniks?

«Tempe og Sluppen en nøkkel til fortetting»

Det har i flere år vært arbeidet med en områdeplan for Tempe, Valøya og Sluppen.

Trondheim kommune fastslo i 2013, i et vedlegg til en offentlig høring om områdeplanen, «at Tempe og Sluppen har en svært sentral beliggenhet som bør utnyttes effektivt. Befolkningsveksten krever at byen vokser, og dette området er en nøkkel i forhold til å få fortettet innenfor byens grenser og innenfor kollektivbuen.»

Kronikk:  Trondheim fortjener å få Øya tilbake, og et mye bedre idrettstilbud på Sluppen

Kronikk: Vil ha campus på Kalvskinnet

Kjeldsberg eier 135 mål på Sluppen

Hele bydelen Sluppen er på nærmere 250 mål. Av dette eier Kjeldsberg samlet 135 mål, men også Trondheim kommune er en betydelig eiendomsaktør.

Eierskapsenheten i Trondheim kommune har tidligere uttalt at «det er naturlig at Trondheim kommune tar en aktiv rolle i gjennomføringen» av planene for området.

Bjørseth er urolig for at dersom Trondheim kommune velger å nedprioritere planarbeidet med Sluppen, vil gå ut over det videre arbeidet med områdeplanen.

- Det finnes en rekke prosjekter for utviklingen av bydelen. Vi har selv utbyggingsplaner som strekker seg 25 – 30 år fram i tid. Det vil være meget uheldig dersom planene må forskyves, sier Bjørseth, som også frykter at de tydelige signalene om å nedprioritere byutviklingsprosjekter, kan føre til mangel på boligprosjekter i Trondheim.

- Utbyggerne er ikke interessert i å sitte på gjerdet og vente. Vi kan få en situasjon hvor utbyggerne heller vender blikket mot randkommunene til Trondheim og realiserer byggeprosjekter i Skaun, Melhus og Malvik i stedet. Vil det være en ønsket utvikling? spør Bjørseth.