Prostatakreft henger etter de andre kreftformene.

– Situasjonen er at prostatakreft trenger å bli mer systematisk ivaretatt i Norge, sier viseadministrerende direktør Stein Kaasa ved St. Olavs Hospital.

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen av alle. Årlig oppdages 5000 nye tilfeller. Bare lungekreft og tykktarmskreft - som rammer begge kjønn - tar flere liv.

Senteret for prostatakreft skal styrke det tverrfaglige samarbeidet mellom avdelingene ved St. Olavs Hospital, mellom sykehuset og fastlegene og mellom sykehusene i helseregionen. Målet er å gi pasientene et individuelt tilpasset behandlingstilbud.

– Vi ønsker å fokusere på prostatakreft. Det er flagget høyt også på politisk hold. St. Olavs Hospital kommer til å tilby pasientene en raskere utredning og behandling. Samtidig vil vi informere befolkningen og fastlegene mer om sykdommen og behandlingen, sier Kaasa.

Sterk økning

Noe av den voldsomme økningen av sykdommen skyldes at befolkningen blir eldre. Men hovedårsaken er at så mange blir diagnostisert etter å ha tatt PSA-testen. I noen norske bedrifter er denne blodprøvetesten innført som rutine hos bedriftslegen.

– Helsedirektoratet anbefaler ikke at menn tar PSA-testen rutinemessig, men at bare risikogrupper gjør det. Vi ønsker å spre informasjon om fordeler og ulemper, sier Kaasa.

– Noen hevder at det forgår unødig behandling av prostatakreft på grunn av testen?

– Det er opplagt at vi opererer flere enn vi må. Problemet er at vi ikke vet hvem som trenger operasjon, og hvem som ikke gjør det. Det forekommer nok at menn som har noen få kreftceller, velger operasjon når det ikke alltid er til beste for pasienten. Bivirkningene kan være ganske store. Derfor skal senteret drive klinisk forskning som kan bidra til å finne ut hvilke pasienter som har behov for behandling, sier Stein Kaasa.

Tre løp

Prostatakreftsenteret som opprettes ved St. Olavs Hospital i august er ikke et senter i fysisk forstand, men en sterkere samordning mellom de ulike aktørene som pasienten møter. St. Olavs Hospital innfører også tre standardiserte pasientforløp:

Det ene starter i kommunehelsetjenesten for å sikre god diagnostikk og rask vurdering ved sykehusene.

Pasienter som har spredning og trenger hormonbehandling, stråling eller cellegift.

De med kort forventet levetid. Trenger først og fremst symptombehandling, omsorg og pleie.

Kvaliteten på kirurgien er viktig for et godt resultat. Sykehuset kom nylig meget godt ut i en kvalitetskontroll. St. Olavs Hospital har en godt trent gruppe kirurger som daglig utfører to-tre operasjoner.

«Glemt» mannesykdom

Helsemyndighetene og sykehusene har vært beskyldt for å prioritere mannesykdommer. I dette tilfellet mener Kaasa at det er mennene som har kommet dårligst ut.

– I forhold til brystkreft har prostatakreft kommet i skyggen. Det gjelder ikke bare i Norge, men internasjonalt. Men vi ser også en ny giv internasjonalt for prostatakreft, sier direktøren.