Da Karl Christian Haugen, Jon Flønes og Inge Morten Ofstad hoppet i sjøen var det 27 grader på land og omkring ti grader kjøligere i fjorden. Foto: Morten Antonsen

Når den nye gang- og sykkelbrua åpner over Skansenløpet, knyttes friområdene på Brattøra og Skansen park.

Samtidig åpnes enda en adkomst til sjøen.

– Bredden på parken dobles idet bilene kjører ned i tunnelen. Her kommer en fjordpark som ligger skjermet for biltrafikk. Vi realiserer en svært etterlengtet tverrforbindelse mellom Brattøra og Skansen og får samtidig et friområde på Brattøra vi er veldig glade for å kunne tilby folket, sier Torkjell Lavoll, arkitekt i Pir II.

Neste sommer

Parken bygges oppå et nytt lite nes som er fylt ut mot sjøen i vika ved moloen utenfor Skansenløpet. Strandområdet fylles med sand på toppen, og ned mot sjøen kommer ei trapp i naturstein hvor badende kan komme seg i ut sjøen. Her blir det også plass til piknik, grilling og et lekeområde. Det åpner i oktober, samtidig med den hundre meter lange svingbrua.

«...Det finnes ingen ordentlig strand i Trondheim, med mindre du er veldig glad i skarpe steiner og slimete tang, gamle engangsgriller og anleggsrot», skrev Ole Jacob Hoel i Adresseavisen tidligere i sommer. De fleste større og mellomstore europeiske byer har bademuligheter tett på shopping og restauranter. Eksempler er Tjuvholmen i Oslo som har strand, gress, promenade, skulpturpark, sportsaktiviteter og kai. Eller Bergen sitt Nordnes med flere bademuligheter både på Verftet, tett på restaurant og park.

Strandlandskap

I Trondheim har sommeryre, overopphetede trøndere hoppet fra bruer i Nidelva i tropenetter. Men neste sommer blir det strand.

Strandaktig, i alle fall.

– Det var tenkt en skikkelig sandstrand fra land og over i sjøen, men herjingene til stormen Dagmar i vinter ga ødeleggelser her ute på gang- og sykkelveien. Vi regner med at sanden vil vaskes vekk i løpet av en vinter. Men vi vil ivareta strandfølelsen ved å legge sand i parkområdet på land, så blir det plassert stein mot vannet, slik det er langs hele promenaden fra Fosenkaia. Adkomsten til sjøen for badene løser vi med en stor badetrapp i naturstein, sier arkitekt Lavoll.

Og trapp finnes det fra før av på Brattøra. Ikke langt fra Sjøbadet, i retning Skansen, med utsikt til Munkholmen og Fosen kan du stige ut i fjorden fra en lun og ganske diskret betongtrapp. Den er ganske ny og ikke veldig kjent.

– Jeg er ofte her når det er bra vær. Gjerne etter jobb. Det er ikke veldig mange som kommer for å slå seg ned lenge, men det er bra med ungdommer og godt voksne som kommer for et bad. I sommer har det jo vært helt nødvendig, smiler Eva Leksen.

Tidligere denne uka traff hun Jon Flønes og Inge Morten Ofstad, som hadde syklet fra Nardo og gjort noen omveier før det ble tid for et bad.

– Vi har vært diverse ærend hos skomaker og forskjellig, smiler de, og røper at de synes det er optimalt å være turister i egen by.

– Særlig når det er sånt vær og så friskt i vannet!

Hold badeplassene vedlike

Er det bare én ting de skulle utsette på den første badetrappa på Brattøra, så var det tangen.

– Kommunen kunne ha fjernet alt det grønne som vokser i trappa. Det burde skrapes her med jevne mellomrom, så det ikke ble så glatt, sier Eva Leksen.

Gjengen ser med spenning frem til nye bademuligheter i byen.

– Jeg hadde ønsket de kunne fått til ei flott strand uti Ilsvikøra også, sier Leksen, som mener det må gå an å friske opp de strendene vi har. Korsvika kunne og fått sand.

Gutta minner om at marka har mange fine vann, men innrømmer at det er noe eget ved et sjøbad.

– Jeg er ofte her når det er bra vær. Gjerne etter jobb, sier Eva Leksen. Foto: Morten Antonsen