Dermed kan den planlagte aulaen i skolen bli nesten halvert, et styrketreningsrom kan bli tatt ut og lagerarealet til idrettshallen kan bli redusert.

- Dette synes jeg er veldig trist. Elevene på Lade skole er helt euforiske, de gleder seg sånn til å få en ny skole. Så kommer dette forslaget nå, kort tid før rivingen skal starte. Dette er skuffende, sier Marit Barstad, FAU-leder ved Lade skole.

Sparer millioner

Nye Lade skole ble opprinnelig vedtatt med en kostnadsramme på 422,3 millioner kroner. De kostnadsreduserende tiltakene som nå er presentert, innebærer kutt på 22,8 millioner kroner.

Den største besparelsen ligger i å redusere aulaen fra 450 kvm. til 250 kvm., noe kommunen vil spare 8,2 millioner på. Dette er en aula som er tenkt å være et rom hvor blant annet elevene kan spise, og hvor korps kan øve.

I tillegg foreslår rådmannen å droppe et styrketreningsrom med lager (6,1 millioner), å redusere lagerareal i idrettshallen (0,9 millioner) og å kutte inventarkostnadene med 3 millioner. Lavere lønns- og prisvekst vil gi en besparelse på 4,6 millioner.

Ønsket tiltak

Forslagene kommer etter at politikerne i august bad rådmannen vurdere tiltak for å redusere investeringskostnadene.

- På bakgrunn av flertallsmerknanden har rådmannen på nytt vurdert prosjektet slik det foreligger med sikte på å se på kostnadsreduserende tiltak. Kostnadsreduksjoner oppnås gjennom arealreduksjoner eller ved å bygge med lavere standard enn forutsatt i prosjektet, skriver rådmannen.

Saken skal behandles i formannskapet tirsdag.

Mindre aula

FAU-leder Marit Barstad misliker alle kuttene, men synes at det å redusere aulaen er det verste forslaget.

- Hvis dette blir vedtatt, betyr det at skolen ikke kan samle hele mellomtrinnet. Det vil heller ikke bli de samme muligheter til arrangementer på ettermiddag- og kveldstid. Vi har et korps som opplever økende rekruttering, og de har behov for en slik aula. Det handler om å ta dem på alvor også, sier Barstad.

Hun påpeker at de har ført en årelang kamp for ny skole på Lade, og minner om at skolen sto på 17. plass da kommunen for mange år siden laget en liste over skoler som skulle rehabiliteres.

- Nå er det viktig at politikerne tenker langsiktig, og skaper en fullverdig skole til våre elever. Disse forslagene som nå er lagt frem, kan vi ikke akseptere, sier Barstad som er fortvilt over at FAU fikk vite om dette bare dager før det skal behandles i formannskapet.

- Det er tydelig at valget er over, sier hun.

Til Ringve

Nye Lade skole skal stå ferdig til skolestart i 2018. Skolen skal i første omgang fungere som en 1-10 skole for 630 elever, men når ny ungdomsskole står klar, vil det bli en barneskole. I tillegg skal det bygges en ny kommunal idrettshall, og det skal etableres en avdeling for minoritetsspråklige elever.

Gamle Ringve videregående blir midlertidig skole for Lade-elevene i byggeperioden.

Ventet lenge: Elever og foreldre på Lade har ventet på ny skole i årevis. Foto: Ørnulf Johansen