Hele det tre mål store området blir nå omgjort til gressplen og beplantet som et friområde for allmennheten.

Det var tidligere avstengt for allmennheten. Her hadde Trondheim Båtforening klubblokaler, verksted og opplagsplass for båter. Tomta skal nå bli en del av den fantastiske naturperlen Ringvebukta.

Nå er alt revet.

900 tonn forurenset masse er gravd opp og kjørt vekk. Oppryddingen har kostet rundt halvannen million kroner. Av dette har båtforeningen betalt 300 000 kroner.

I flere tiår leide Trondheim Båtforening tomta i Ringvebukta. Fra sommeren 2007 ønsket Trondheim kommune å åpne området for alminnelig ferdsel. Båtforeningen ble forespeilet en regning på 1,3 millioner kroner som sin andel for at stedet kunne ryddes for forurensning. Trondheim Båtforening og kommunen skulle dele på utgiftene, men det er båtforeningens virksomhet som ifølge kommunen har forurenset området. Etter forurensningsloven er det forurenser som skal betale. Det ble uenighet om saken, og begge engasjerte advokat.

Slapp med 300 000 kr

Det lå an til rettssak, men til slutt vedtok formannskapet at båtforeningen skulle slippe unna med en regning på 300 000 kroner.

– Når vi først skulle rydde opp, fant vi ut at vi like godt kunne gjøre mer enn bare å fjerne masse, legge på matjord og så plenfrø. Vi anlegger turstier og bygger små hauger. Avhengig av bevilgninger vil det bli plantet trær og satt opp lekeapparater for barna, med sklie og klatrestativ, forteller landskapsarkitekt Marit Solum i avdeling kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Alle spor etter virksomheten til båtforeningen blir helt slettet. Ringvebukta er et av de mest brukte friluftsområdene i Trondheim. Stedet ble enda mer populært med Ladestien rett forbi og kafeen Sponhuset.

Fjerner asfalt og betong

– Under arbeidet med å rydde opp på tomta, ble det oppdaget mye forurenset masse. All asfalt er fjernet, også betongdekket helt nederst ved sjøen er tatt bort. Resten av betongdekket blir beholdt, slik at det skal bli lettere å ta seg frem med barnevogn og rullestol, sier Solum.

Hun legger til at det ekstra arealet vil kunne egne seg godt til ballspill og soling. Kommunen har planer om å plassere ut treningsapparater ved Ladestien, slik det er på Øya og ved Theisendammen. Men de kommer neppe i Ringvebukta.

– Jeg er ganske sikker på at folk vil synes Ringvebukta blir enda mer attraktiv å bruke. Området vil fremstå mye større og mer åpent.

Marit Solum legger til at mange ønsker at kommunen utvider parkeringsplassen. Til tider står biler parkert langt oppover Fagerheim allé.

Bord og benker

– Om det skal bli en utvidelse, avhenger av bevilgninger. Skal vi få satt ut bord og benker, er også det et pengespørsmål.

Hun røper at det også jobbes med å få satt opp et fyrtårn midt på tomta der båtforeningen holdt til. Høyden opp til spiret blir seks meter. Fyrtårnet er mest beregnet på barn ved at det innvendig fungerer som et klatrestativ. Stiene mellom haugene skal asfalteres, slik at man kan sykle på dem.

Attraktivt: Ringvebukta er et svært populært friluftsområde ved Ladestien. Foto: Kjell A. Olsen
Ringvebukta der Trondheim Båtforening holdt til, tilbakeføres til naturen. Forurenset masse fjernes Foto: Kjell A. Olsen
Åpnes: Området som tidligere huset Trondheim Båtforening, tilbakeføres til naturen. 900 tonn forurenset masse er kjørt bort. Foto: Kjell A. Olsen