- Det er ingen kobling mellom terror og islam, men terror kan kobles til muslimer. Det finnes uekte muslimer, sier Oguz Aka, medlem av Trondheim Mevlana kulturforening.

Terroren i København i helgen er det andre terrorangrepet gjort av en eller flere muslimer så langt i 2015 i Europa. Aka og andre muslimer i Trondheim er rystet over radikaliseringen av religionen deres.

- Jeg fikk sjokk da jeg hørte at en 22-åring født og oppvokst i Danmark sto bak terrorhandlingene i København. Det er viktigere enn noen gang at vi kjemper mot radikalisering, for å unngå at flere ungdommer hjernevaskes, sier Bilal Kara, styreleder for Trondheim Mevlana kulturforening.

Danmark verre enn Norge

Kara selv kjenner ikke til noen tilhengere av radikal islam i Trondheim. Han tror heller ingen er i faresonen i dag.

Les også: PST: - Vurderer situasjonen kontinuerlig

- Det er flere radikale, muslimske miljøer i Danmark enn i Norge. Jeg har slektninger som i lang tid slet med å komme seg unna radikale miljøer som ville verve dem. Vi må jobbe hardt for å unngå den samme utviklingen her som i Danmark. Grunnen til at jeg sitter i styret i Mevlana er nettopp fordi jeg vil jobbe mot at vi mister noen av våre ungdommer til disse miljøene, sier Kara.

- Straffes i neste liv

Ismail Elmi synes det er trist at terroristene fra Paris og København identifiserer seg med Islam.

- Det er viktig å understreke at de færreste muslimer identifiserer seg med dem, sier Elmi.

Han leder mangfoldsrådet i Trondheim kommune, og jobber tett på flerkulturelle ungdommer.

- I jobben møter jeg mange unge muslimer. Dessverre kan en aldri vite hvem som er kandidat for radikalisering og terror. Det eneste vi kan gjøre er å formidle konsekvensene av å bli radikal og gjøre voldshandlinger. Vi sier at dette er fremmed for islam, og at en blir strengt straffet for dette – både på jorden og i det neste liv, sier Elmi.

Tv-adressa: Ny amatørvideo fra terrorangrepet i København

Fortsatt fredens religion

Ifølge imam Mustafa Ergun står det skrevet i Koranen minst 300 ganger at islam er fredens og kjærlighetens religion.

- Det å drepe et menneske, er det samme som å drepe hele menneskeheten. Koranen har 600 sider. Ikke én eneste plass står det at drap er riktig, sier Ergun, som er imam i Trondheim Mevlana kulturforening og moské.

- De som står bak terrorhandlinger i islamsk navn, har neppe lest Koranen. Det som står skrevet kan ikke misforstås. Terrorister har derimot tolket det akkurat slik de selv ønsket, sier styreleder Bilal Kara.

- Kan islam fortsatt kalles fredens og kjærlighetens religion?

- Terrorister som utøver vold med tilrop som «Allahu Akbar» misbruker religionen. Jeg vil sammenligne det med om en kristen hadde ropt et bibelvers og drept. Det betyr ikke at det er noe galt med Kristendommen som helhet, sier Kara.

- Ekte muslimer priser kjærligheten og freden. Derfor vil islam fortsatt være fredens religion, sier Elmi.

Les også: Ansatte ved Jødisk museum i Trondheim slipper å gå på jobb

Mer islam i skolen

I dag er det mellom 5000 og 6000 muslimer i Trondheim.

- Antallet muslimer vil fortsette å vokse, noe som betyr at islam må få større plass i skolen, sier Oguz Aka, som er far til tre muslimske nordmenn – alle er oppvokst i Norge.

- Jeg mener norske muslimer lærer for lite islam. Ingen religion kan forklares på ti sider. Det er en fare for at de trekker til radikale miljøer for å lære mer. Skolen er ikke alene om å ha ansvar. Oppdragelse i familien er svært viktig. Foreldre må snakke med barna, sier Aka.

For Ismail Elmi er det uforståelig at en dansk muslim kunne drepe sine landsmenn.

- Jeg vil beskytte og bevare de norske verdiene som jeg har lært. Jeg elsker landet jeg bor i, og vil leve godt sammen med naboer og venner uansett religion. Jeg er villig til å jobbe hardt mot radikalisering, sier Elmi.

Bilal Kara er klar på at det som står skrevet i Koranen ikke kan misforstås. Foto: Vegard Eggen
- Koranen har 600 sider. Ikke et sted står det at drap er riktig, sier Mustafa Ergun (i midten), imam i Trondheim Mevlana kulturforening og moské. Foto: Vegard Eggen