GARDERMOEN: Landsmøtet i SV varsler en tøffere linje for fremtidig samarbeid, både lokalt, regionalt og nasjonalt.

Partileder Audun Lysbakken varsler en ny linje der SV vil fremme konkrete og absolutte krav for å være med i et nytt regjeringsprosjekt. I bystyret i Trondheim og fylkestinget i Sør-Trøndelag ønsker SV å følge opp Lysbakkens nye "doktrine".

Ny strategi for samarbeid

Under åpningen av SVs landsmøte på Gardermoen fredag sa Lysbakken at SV skal utarbeide en ny strategi for samarbeid. SV skal med full kraft jobbe for et nytt flertall på rødgrønn side. Men partiet har lært av feilene i regjering, og skal i fremtiden sette politiske saker foran en garanti om å slippe Ap inn i regjeringskorridorene.

Det skjer ikke før valget i 2017, men til høsten skal nye kommunestyrer og fylkesting velges. Listetopp Ottar Michelsen for SV i Trondheim, stortingsrepresentant Snorre Valen og listetopp for SV i Sør-Trøndelag, Rakel Skårslette Trondal, varsler at Ap ikke lenger skal ta SV for gitt når nye samarbeidsavtaler skal utarbeides - heller ikke i lokalpolitikken i Trondheim.

Liker dårlig Ap-flørting

– Man kan si at Lysbakken nå innretter SV på den samme linja som vi lenge har ført i Trondheim. Vi har fokusert på de viktigste sakene for SV for å gå inn i et samarbeid med Ap. Full barnehagedekning, Miljøpakken og et absolutt nei til privatisering av kommunale tjenester er det SV som har stått som garantisten for siden 2003. Men når Ap åpner for å samarbeide med Venstre etter valget, så blir vi skeptiske til hvilken retning politikken deres vil dreie, sier Ottar Michelsen.

SV liker dårlig signalene fra Trondheim Venstre inn mot den kommende valgkampen. I Venstre står privatisering av kommunale tjenester og innføring av parlamentarisme sentralt. To saker som får SV til å se rødt.

– Privatisering er utenkelig for oss. Dersom Venstre stiller slike krav for å samarbeide med dagens flertall, så må Ap velge hvem som skal bli sittende igjen i rommet. Enten oss eller Venstre. Dette blir vi aldri enige om, slår Michelsen fast.

Den siste meningsmålingen i Trondheim viser at Ap kan oppnå en oppslutning på godt over 47 prosent. SV er nede på femtallet. Ap ønsker å skape en bredest mulig allianse etter valget, men SVerne advarer nå mot et Ap som kan søke mot sentrum i politikken.

– Vi er enige i at Ap er best når de samarbeider, men en dreining mot Venstre og private løsninger i eldreomsorgen vil vi aldri akseptere. Det er opp til velgerne å avgjøre, men man får ikke automatisk rødgrønn politikk ved å ikke stemme SV, sier Rakel Skårslette Trondal.

Blankpusser skolesakene

SV har slitt i skyggenes dal etter valgnederlaget i 2011. Nå leter landsmøtet i SV etter ny politikk som kan gjenreise partiet. Kampen for heldagsskolen, en styrket eldreomsorg og en tøffere klimapolitikk skal samle oppslutning. Snorre Valen er sikker på at velgerne ikke har sett det siste til SV.

– Det er nå 15 år siden jeg meldte meg inn i SV. Da lå vi nede på 4-5 prosent, vi hadde borgerlig regjering og et stort Ap. Men så snudde det. SV klarte å skape engasjement om våre saker, og det preget valgkampene. I 2001 hadde vi vårt beste stortingsvalg noensinne. Jeg gruer meg på ingen måte til å føre valgkamp, sier Valen.