Før 1900-tallet var solbrun hud noe som var ensbetydende med lavstatus og fattigdom. Det var bare folk som jobbet mye ut som fikk farge. Rikfolk satt i skyggen og det ble status å være blek og hvit.

Choco forandret idealet

Det var faktisk den franskje motedesigneren Choco Chanel som bidro med forandring etter at hun kom hjem solbrun fra ferie på den franske rivieraen i 1923. Hun banet vei for at det ble trendy å litt brun, og ikke hvit som en porselensdukke.

Bikinien gjør sitt inntog på 40-tallet, og på 50-tallet blir den svært populær. Solbrun hud er nå det mest rådende skjønnhetsidealet.

Mange kreative metoder

På 60- og 70-tallet dukker det opp noen spesielle metoder for å hjelpe sola med å gjøre den norske befolkningen brun.

Husker du høyfjellssol? Det var en ansiktslampe som besto av kvartsglass og inneholdt kvikksølvdamp ifølge Store norske leksikon. Den hadde sine glansdager på 70-tallet. Det skulle etter hvert vise seg at den utrafiolette pæra var for kraftig, og den kunne dermed gi forbrenninger og hudkreft.

Jordnøttolje eller kokosnøttolje var også vanlig å bruke når man la seg ned for å fange solstrålene. Dessverre inneholder ikke noen av disse oljene noe beskyttelse, og de økte faren for solforbrenning.

Aluminiumsfolie fikk også andre bruksområder enn middagsmaten da folk innså at den reflekterende overflaten kunne brukes mens man solte seg. Det medførte skjermer og liggeunderlag bestående av sølvpapiret.

Hjemmesolarium som krevde et halvt soverom havnet også på moten. Å bedrive selvbruning uten at værgudene trengte å være til stede var naturlig nok attraktivt for nordmenn.

- Lite kunnskap

Hudlege Eli Janne Fiskvik ved Hudspesialisten i Trondheim mener at førtidens solingsmetoder tilhører fortiden.

- Dessverre hadde folk flest lite kunnskap om solens skadelige virkning for 20-30 år siden. De metoder som ble brukt gikk ut på å øke effekten av sollyset stikk i strid med det som nå er anbefalt, sier hun.

- Høyfjellssol har i ettertid vist seg å være ekstremt kreftfremkallende, forklarer hun videre.

I dag ser man mange tilfeller av såkalt solare keratoser som betyr celleforandringer i huden. I 20 prosent av tilfellene utvikles dette til hudkreft dersom de forblir ubehandlet over lang tid. Det er mulig å behandle dette med en frysemetode.

- Ukritisk bruk av solarium

Fiskvik forteller at til tross for mye mer kunnskap om soling og stråler, er det likevel mange unge som er uforsiktige.

- Det virker som mange mener at formålet med soling er å oppnå brunest mulig hud, og dermed er det mange som bruker solarium ukritisk til tross for at aldersgrensen er 18 år, forteller Fiskvik.

Hudspesialisten gjør hudbehandlinger med laser, og det krever at huden ikke eksponeres for sol mellom behandlingene.

- Vi får stadig oftere problemer med å gjennomføre behandlinger fordi folk ikke vil avstå fra sol, sier hun.

Følg solvettreglene

Rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling (ultrafiolette stråler).

Norge ligger på topp i verden når det gjelder antall tilfeller av alvorlig hudkreft per innbygger, etter Australia og New Zealand, Sveits, Nederland og Danmark ifølge Kreftforeningen.

De har utarbeidet noen solvettregler som også gjelder i påska:

1. Ta pauser fra sola - unngå å bli solbrent

Nyt sola, men unngå å bli solbrent og å få mye intens sol – det både øker risikoen for hudkreft og lager rynker og pigmentflekker i huden. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom kl. 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Klær og solhatt beskytter godt. Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Det er viktig at barn lærer gode solvaner – solbeskyttelse er viktig hele livet. De som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15

Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. I Norge er faktor 15 med UVA-beskyttelse nok for de fleste hvis du smører jevnt og rikelig, en håndfull krem til en hel kropp. I solrike land er høyere faktor og flere pauser nødvendig.

4. Unngå solarium

Solarium øker risikoen for hudkreft, spesielt hvis du har lys hud. Det er 18-årsgrense. Risikoen øker jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner. Tar du solarium rett før solferien kan du likevel bli solbrent ute, fordi huden ikke har fått godt underlag. Dessuten øker du UV-dosen, og dermed kreftfaren.

Piller og tabletter har lenge vært aktuelt som et hjelpemiddel for å få raskere brunfarge. Foto: adresseavisens arkiv
Hjemmesolarium kom i mange forskjellige varianter. Foto: adresseavisens arkiv
Hudlege Eli Janne Fiskvik mener at flere av solingsmetodene fra 60- og 70-tallet tilhører fortiden. Foto: adresseavisens arkiv
Det er fortsatt mulig å finne høyfjellssol for de som jakter på Finn.no. Foto: skjermdump finn.no