Det er Rørosmat SA prosjekt «Grenseløs matglede», Destinasjon Røros' videreutvikling av lokalmatsafari og åpen seter samt prosjektet «Matreiser i Trøndelag», som får til sammen 880 000 kroner i støtte.

–  Ingen har fått mer penger fra denne potten enn Trøndelag. Det skyldes at det er gode prosjekter i Trøndelag samt god gjennomføringsevne, sier mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug til Adresseavisen.

Trøndere i forkant

Reiseliv er en av de største næringene i Trøndelag med 14 milliarder i verdiskaping og 14 000 arbeidsplasser.

– Vi har sett en revolusjon i utviklingen av lokal mat i hele landet, spesielt i Trøndelag. Her er det et sterkt matmiljø, som er flinke til å bygge nettverk. Prosjektene blir gjennomført og havner ikke i skrivebordskuffa i Trøndelag. Fine opplevelser og god mat hører sammen med en god reiselivsutvikling, sier Listhaug, og skryter spesielt av Rørosmat.

– Jeg synes bedriften er et veldig godt eksempel på en organisasjon som har greid å løfte fram et helt område med sine produkter. De får økte inntekter, de skaper arbeidsplasser i distriktet og gir oss forbrukere et større varemangfold. Derfor er det viktig å stimulere denne utviklinga videre, sier Listhaug.

Skal selge Rørosmat i Sverige

Dette er prosjektene som nå får penger fra Landbruks- og matdepartementet:

* Rørosmat SA sitt prosjekt «Grenseløs matglede» er rettet mot HoReCa-markedet (hotell, restaurant, catering) i naboregionen i Sverige. I Sverige er det også en stor og voksende interesse for mat med lokalt særpreg og identitet. Men, i det aktuelle området på svensk side, er det få produsenter av slik mat og Rørosmat ser derfor et stort potensial for salg av sine produkter. Landbruks- og matdepartementet bevilger 210.000 kroner.

* Destinasjon Røros får 400 000 kroner til å videreutvikle lokalmatsafari og åpen seter. Prosjektet skal bidra til å opprettholde aktiv seterdrift i Røros-regionen. Dette skjer gjennom å styrke ”åpen seter” som reiselivsprodukt, videreutvikle lokalmatsafari som reiselivsprodukt og utvikle nye reiselivsprodukter med lokalmat, mathistorie og lokale mattradisjoner som kjerne.

* Prosjektet «Matreiser i Trøndelag» med 270 000 kroner. Dette er et pilotprosjekt der to veletablerte nettverk - Den Gyldne omveg og Destinasjon Røros - skal samarbeide om produktutvikling, kommersialisering og salg av trønderske matspesialiteter i kombinasjon med tradisjonelt reiseliv.