Lykke sto onsdag kveld i marskulda på Utleira kunstgress og heiet på sønnen og resten av guttene i Astor.

Selv leder han det minste laget i norsk dagligvarebransje, men nå øker Bunnpris omsetningen med rundt 1,4 milliarder. Det på grunn av at Coop må selge dem butikker for å få overta Icas norske virksomhet.

– Dette er en gledens dag for oss. Det gir oss en betydelig vekst, og det sikrer arbeidsplassene både hos oss og i butikkene vi overtar, sier Lykke.

Konkurransetilsynet godtok onsdag at Coop overtar Ica Norge, samtidig som Coop forplikter seg til å selge 43 butikker til Bunnpris og 50 butikker til Norgesgruppen.

I den siste uken har Bunnpris-ledelsen forhandlet på høygir med Coop, forteller Lykke.

– Vi henvendte oss til Coop på tirsdag i forrige uke. Vi hadde det første møtet på onsdag, og vi har hatt møter omtrent døgnkontinuerlig til vi ble enige om en avtale rundt klokken 05.30 sist tirsdag, sier han.

Utenfor Midt-Norge

Hvilke butikker de overtar er allerede klart, men Lykke sier at Coop skal få informere de butikkene det gjelder først. Men de nye Bunnpris-butikkene ligger i hovedsak utenfor Midt-Norge, der kjeden er sterkest i dag.

– Fordelingen er gjort ut ifra konkurranseforholdene på stedet, så der det ligger mange Bunnpris-butikker fra før så blir det ikke flere, sier han.

Med unntak av én Coop-butikk, så er det bare nåværende Ica-butikker de overtar. Lykke sier at de ikke ønsket å kjøpe nåværende Coop-butikker, siden kooperasjonen har veldig lojale kunder. Samtidig sier han at de fikk tilbud fra Coop om å overta mellom 60 og 70 butikker.

– Vi overtok alle som passet inn hos oss, mens vi sa nei til andre. De var enten for små, eller så hadde de hatt dårlige resultater lenge. Det var ikke så fristende, sier han.

Lykke sier at prisen er konfidensiell, men at både de og Coop er fornøyd med avtalen. Lykke sier at de finansierer oppkjøpet på egen hånd, og at de ikke har vært nødt til å låne i banken.

Bunnpris har nå 214 butikker, og de hadde ifjor en omsetning på 5,6 milliarder kroner. Når oppkjøpet er gjennomført vil de ha 257 butikker og en omsetning på syv milliarder kroner. Lykke anslår at Bunnpris' markedsandel vil øke fra 3,4 til 4,3 prosent i det norske dagligvaremarkedet.

Kjeden fikk i fjor et underskudd på 35-40 millioner kroner. Lykke sier at også 2015 vil gi et underskudd, men at oppkjøpet på sikt vil bidra til å få positive resultater.

– Vi har hatt tre-fire tunge år både resultatmessig og omsetningsmessig. Så det var veldig bra at vi fikk til dette, sier Lykke.

Rema holdt utenfor

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan uttalte i Adresseavisen onsdag at han gjerne ville samarbeide med Bunnpris om å kjøpe Ica-butikker. Bunnpris og Rema har i flere år samarbeidet om innkjøp, men Lykke sier at de ikke informerte Rema om avtalen.

– Vi har bare et innkjøpssamarbeid med Rema, og det ville vært helt unaturlig å informere en av våre største konkurrenter om dette, sier han.

Coop overtar rundt 550 Ica Norge-butikker i tillegg til logistikk- og støttefunksjoner, men Konkurransetilsynet mener at et oppkjøp fra Coop av hele Icas virksomhet i Norge kunne ført til «vesentlig begrenset konkurranse i 90 lokale markeder». Det var Coop som foreslo for tilsynet å selge til sammen 93 butikker til Bunnpris og Norgesgruppen, og avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet bekrefter at siste innspill fra Coop kom bare dagen før fristen gikk ut.

Kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, Kristin Paus, sier at det var et poeng å begrense antall avtaler, og at de ikke forhandlet med Rema 1000.

– Vi hadde en opsjonsavtale med Norgesgruppen, og bakgrunnen var at de hadde et butikknett med både nærbutikker, lavpris og supermarkeder og en variasjon som passet oss. Samtidig har vi sett at Bunnpris også har mange små nærbutikker, og de kunne dermed overta flere av butikkene, sier hun.