Barn i byen: Matilde (2) og Tormod (5) trives med å bo i byen. Pappa og venstrepolitiker Trond Åm vil skape en boligpolitikk som sørger for at flere barnefamilier flytter ut av rekkehus og eneboliger og inn til sentrum. Foto: Frank Lervik

– Det har nærmest blitt en moralsk standard at barnefamilier flytter fra byen og inn i eneboliger og rekkehus i forstedene når ungene begynner på skolen. Den utviklingen vil jeg snu, sier Åm.

Venstres leder i Trondheim bor selv i en bygård med småbarn, og trives med det. Barnehagen ligger rett over veien, og det meste er i gang- og sykkelavstand.

Åm er opptatt av byutvikling, og ønsker en politikk som legger bedre til rette for at flere kan velge som han.

Få alternativer

– I Trondheim bor 80 prosent av alle i rekkehus eller enebolig et godt stykke utenfor sentrum. Det finnes svært få alternativer for dem som ønsker en annen måte å bo på. Det er det jeg ønsker å gjøre noe med. Vi må tenke mer helhetlig, vi må bygge bymessig bebyggelse både i byen men også i nye boligområder. Vi kan ikke bare bygge rekkehus og eneboliger, men større bygårder der forholdene er lagt til rette for at folk med barn skal kunne bo, sier Åm.

Svekker byen

Måten byen har utviklet seg på, har ført til at folk bor spredt. Trond Åm mener at dette er en lite effektiv måte å utnytte areal på.

– I tillegg svekker dette Trondheims potensial som by. Det er på høy tid å gjøre det mer attraktivt å bo bymessig. Både av hensyn til miljøet, men også for å skape gode bymiljø og la Trondheim vokse som by. Det bør være naturlig og attraktivt for folk å bo i nærheten av jobb, skole og barnehage, sier Trond Åm.

Helhetlig utvikling

Han er opptatt av at områdene mot Sluppen og Leangen i Trondheim nå bygges ut på en helhetlig måte, der det også legges vekt på å skape bymessige bebyggelse som gir barnefamiliene lyst til å flytte fra rekkehusene og ned til byen.

– I gården vår bor det flere barnefamilier, men vi er redd for at noen av dem skal gjøre som veldig mange andre, flytte ut av sentrum når barna skal begynne på skolen. Ved å tenke helhetlig på bynær boligutvikling kan politikerne sørge for at trafikken omdirigeres, at kollektivtilbudet er bra og at det finnes nok grønne lunger og lukkede bakgårder som gjør at ungene kan leke, sier Åm.

– Du bor i sentrum med to unger på to og fem år. Føler du det er like trygt for dem å leke ute og sykle i gatene her som i et område med eneboliger og rekkehus?

– Den eldste har akkurat begynt å sykle nå, så vi får se hvordan det går. Men jeg føler at ungene mine er like trygge her som de aller fleste andre steder i byen. Men ved å tenke helhetlig, kan slike sentrumsområder utvikles med tanke på barn. En grønn hage, en park ikke så langt unna og trafikkregulerende tiltak vil gjøre det mulig for mange fler å bo sentralt.

Se til andre byer

Trond Åm etterlyste for en tid tilbake flere lukkede bakgårder i Trondheim der unger kunne leke fritt. Gjennom å utvikle byområdene, ønsker han å legge forholdene bedre til rette.

– Etter det utspillet tok en facebookvenn i København initiativ til å samle inn bilder fra slike bakgårder i København. Mange sendte inn bilder av familieliv i byen. Folk i europeiske byer bor jo mye mer sånn enn vi gjør i Trondheim. Du trenger ikke å se lenger enn til Oslo for å se at folk fortsatt bor i bymessig bebyggelse. Det var jo slik vi bodde i Trondheim også frem til 1950-tallet. Da kom bølgen med at alle skulle ut av byen, og inn i eneboliger og rekkehus. Folk må gjerne bo i eneboliger i forstedene, men vi må ha større variasjon i botilbudet. Det gjør Trondheim mer attraktivt og spennende, sier Åm.

Torsdag kveld skal bystyret i Trondheim behandle et forslag fra Trond Åm om å opprette et kommunalt tomteselskap. Han mener det er ett av virkemidlene for å skape en bedre og mer effektiv utnyttelse av arealene i sentrumsnære områder.

– Vi må gjøre nye inne i byen, men vi må også tenke på om det skal bygge bygårder i de nye boligområdene. Jeg tror på variasjon, sier Åm.