KOMMUNEREFORMEN

- Det ligger ingen automatikk i folkeavstemninger, men jeg vil legge stor vekt på hva kommunestyrene til slutt gjør av vedtak, sier fylkesmann Brit Skjelbred i Sør-Trøndelag.

Senterpartiet mener kommunenes folkeavstemninger må være mer enn rådgivende når landets fylkesmenn om noen uker starter sine vurderinger i den store Kommunereformen.

- Jeg registrerer at flere fylkesmenn nå melder seg og signaliserer at de vil overstyre kommunene i rådene sine. Det er helt meningsløst at embetsverket skal lage grenser der lokaldemokratiet har sagt nei, sier partiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Hovedkrav

Senterpartiet gjør det nå klinkende klart at hvert eneste tvangsvedtak vil bli reversert dersom partiet kommer i regjeringsposisjon i 2017.

- Men dette bør i realiteten være avgjort når det har vært folkeavstemninger, sier Arnstad.

Statsminister Erna Solberg drar på smilebåndet av dette.

- I så fall gleder jeg meg til neste EU-debatt, sier Solberg – før hun slår fast at Stortinget har bedt Fylkesmennene gjøre selvstendige vurderinger.

- De skal råd om kommunens beslutningsgrunnlag og om hvordan man kommer ut i regionene,. I dette ligger det også en vurdering av eventuelle valg, sier Solberg.

Helheten

Fylkesmann Brit Skjelbred i Sør-Trøndelag understreker at mens hver enkelt kommune tar utgangspunkt i seg selv, er det hennes mandat å se helheten.

- Vi skal vurdere hver enkelt kommunes beslutning opp mot hensikten med reformen. I dette ligger det at vi vurderer prosessene, innbyggerdeltakelse og kunnskapsgrunnlaget som er lagt til grunn. Men vi skal også vurdere hva som er best for fylket i et regionalt perspektiv, det skal henge sammen også i «underregionene", sier Skjelbred.

- Vi er ikke passive

I Buskerud banket fylkesmannen Helen Bjørnøy til med eget kart og et ferdig oppdelt fylke. Buskeruds 21 kommuner ble til seks før kommunene rakk å stave "nabopraten".

- Vi kommer ikke til å lage en slik analyse før 1. juli. Men det betyr ikke at vi er passive. Vi følger prosessene veldig tett.

- Hva innebærer dette?

- Det innebærer at vi tar initiativ overfor de kommunene der vi mener de bør ha mer prosess. Det har vi gjort mange plasser, sier Skjelbred – og peker på Trondheimsregionen samt Oppdal, Rennebu, og Midtre Gauldal lenger sør som eksempel.

- Vi har også snakket og bistått på Fosen, og når det gjelder Værnesregionen.

- Stortinget er oppdragsgiveren

Skjelbred bekrefter at det kan oppstå situasjoner der hun som fylkesmann kan komme til å lande på sammenslåinger, selv om kommunens folkeavstemning sier nei.

- Det ligger ingen automatikk i folkeavstemninger, men jeg vil legge stor vekt på hva kommunestyrene til slutt gjør av vedtak. Det skal mye til før vi gir råd på tvers av et kommunevedtak, men her har Stortinget åpnet for at vi i enkelttilfeller kan overstyre kommunene. Dette blir en avveining.

- Vil det være problematisk å overstyre folkeavstemninger, når man først har spurt om råd?

- Folkeavstemninger er først og fremst et råd kommunestyrene har spurt om. Så får det være vår jobb å ha det overordnede og helhetlige blikket. Vi skal ha respekt for folket, men det er Stortinget som er vår oppdragsgiver, understreker Skjelbred.

Tvang mot inneklemte

I Nord-Trøndelag fastslår fylkesmann Inge Ryan at mandatet Stortinget har gitt til fylkesmennene er klart:

- Sammenslåinger skal være basert på frivillighet, med unntak av kommune som blir klemt inne. Dette er godt beskrevet og godt bekreftet av departementet ved ulike besøk her i Nord-Trøndelag, sier Ryan.

Ryan er klar på at han ikke akter å følge sin kollega i Buskerud.

- Nei, her blir det ikke laget noen kart på forhånd. Vi forholder oss til kommunestyrevedtakene som nå kommer inn – og avventer til fristen 1. juli med å starte vår gjennomgang, sier Ryan.

Ifølge Ryan er resultatene fra de ulike folkeavstemningene ikke noe han som fylkesmann vil gå inn i.

- Vi forholder oss til kommunestyrene og vedtakene som blir gjort av disse. Folkeavstemninger, som noen kommuner velger å holde, er kommunestyrene sitt verktøy, sier Ryan.

Han legger likevel til at det har vært god oppslutning og høyt engasjement i valgene som så langt har vært holdt i Nord-Trøndelag.