Det var sist onsdag at Kirsten Winge fikk sølv eller andreplass i den internasjonale konkurransen for sin bok «Bærboka».

- Det blir produsert veldig mange kokebøker. Det å komme så langt er et eventyr, sier Kirsten Winge.

Gourmand World Cookbook Award er en internasjonal kokebok-konkurranse der forlag fra hele verden sender inn sine bidrag. I år var det 187 land som deltok i det som er blitt omtalt som kokebokens Oscar-utdeling.

Gallaseremoni i Beijing

I forkant av finalen velger hvert land ut sine bøker i en rekke ulike klasser. Av disse blir seks valgt ut til finalen, og tre av titlene blir rangerte. Vinneren i Winges klasse var en bok fra Venezuela om mango, mens tredjeplassen gikk til USA.

Vinnerne ble gjort stas på i en stor gallaseremoni i Beijing. På grunn av astma, og den sterke luftforurensningen i Beijing, var ikke Winge til stede under selve prisutdelingen.

- Men jeg fikk ganske umiddelbart beskjed fra presidenten i konkurransen om at boken min hadde fått sølv, sier Winge.

35 norske bærtyper

Andre norske bøker som var påmeldt konkurransen, var de siste bøkene til Andreas Viestad og The Flying Culinary Circus, men i andre klasser enn Winge. Ingen av disse ble opplevde å bli rangert i finalen.

Vinnerne ble valgt ut av en jury som blant annet legger vekt på fremstilling, innhold og visuell presentasjon, forteller forfatteren.

«Bærboka» ble utgitt i fjor og presenterer 35 bærtyper som man finner i Norge, både ville og tamme.

Blir kanskje oversatt

- Den er ment skulle gi inspirasjon og kunnskap slik at folk får lyst til å plukke bær, enten det er i hagen eller på en multemyr. Den har nesten 250 oppskrifter, og kulturhistorie og dyreliv knyttet til hver bærsort. Og så litt fokemedisin, da, sier Winge, som er født og oppvokst på Byåsen i Trondheim, men i dag bor i Trysil.

Til sammen har hun gitt ut ti bøker, og hun har kontrakt på tre nye. Tema dreier seg gjerne rundt det som kan høstes fra naturen, enten det er elg og rådyr, eller ville vekster og sopp.

- Hva betyr det å markere seg i denne konkurransen?

- Det betyr at du blir lagt merke til over hele verden og at mange får sett på boka. Kanskje blir den også oversatt, sier Kristen Winge.