Rema Industrier innledet voldgiftssak mot Staur Private Equity i mai 2014, knyttet til kjøpet av 16,1 % av aksjene i Norsk Kylling sommeren 2012.

Erstatningskravet var på inntil 72,7 millioner og knyttet seg til en rekke krav og påståtte brudd på Staurs opplysningsplikt. Staur bestred kravet fullt ut.

Dom ble avsagt tirsdag denne uken, og Staur ble da fullstendig frifunnet for samtlige krav i saken. Rema ble også dømt til å erstatte Staurs fulle sakskostnader med over NOK 7,3 millioner. I tillegg må Rema dekke egne omkostninger, samt omkostningene til voldgiftsretten.

Stor belastning

– Remas alvorlige beskyldninger har vært en stor belastning for Staur, og ikke minst for Agnar Østhus, som ledet Norsk Kylling med suksess siden begynnelsen av 1990-tallet. Blant de mest belastende påstandene var at Agnar Østhus skulle ha gitt instruks om å veie produsentenes kyllinger med for lav vekt. I dommen er disse alvorlige påstandene tilbakevist som grunnløse, sier investor Bernt Østhus i Staur. Han er sønn av kyllinggründer Agnar Østhus.

Ikke bevis

«Ved bevisvurderingen finner retten det klart at REMA ikke har ført bevis for at det er blitt jukset med vekten, slik det er hevdet, og enn mindre at Agnar Østhus skal ha vært vitende om dette eller sågar gitt beskjed om at dette skulle skje. Retten forstår at det her er tale om beskyldninger som uten grunn har satt Østhus i et dårlig lys, og dermed har rammet både ham og familien hardt,» heter det i dommen.

– Full oppreisning

– Dommen innebærer en full oppreisning for Agnar Østhus og hans ledelsesteam ved Norsk Kylling AS. Norsk Kylling ble bygget opp til å bli en hjørnestensbedrift i Midtre Gauldal kommune. Jeg er glad for at denne dommen slår fast at Staur ikke på noen måte har misligholdt sin opplysningsplikt overfor Rema, sier Bernt Østhus i Staur.

– Skuffet og overrasket

Rema 1000s kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer sier at de er skuffet og overrasket over resultatet.

– Som kjent er det ingen mulighet for å anke en voldgiftsdom, og derfor må vi bare ta resultatet til etterretning. Etter oppkjøpet har vi lagt ned en betydelig innsats og ressurser i å rydde opp ved Norsk Kylling. Vi har kun hatt én interesse, og det er at Norsk Kylling på Støren skulle drives godt, sier Beyer.

Rema Industrier har også rettet et krav mot Staur i forbindelse med at de kjøpte de øvrige aksjene i Norsk Kylling, 83,9 prosent, fra selskapet Cardinal Foods i 2011. Årsaken til at kravet er mot Staur, og ikke Cardinal, skyldes et punkt i salgsavtalen der Staur pålegges å dekke Remas tap knyttet til forhold selskapet kjente til.

Dette kravet skal i utgangspunktet behandles i en separat voldgiftssak.

– Vi har ikke tatt stilling til den andre voldgiftssaken ennå, sier Fossum Beyer.

Hun avviser samtidig at Martin Klafstads varslede avgang som administrerende direktør i Rema Industrier, og fratreden som styreleder i Norsk Kylling, har sammenheng med voldgiftsdommen.

Bernt Østhus sier voldgiftsdommen innebærer en full oppreisning for faren Agnar Østhus, som etablerte og ledet Norsk Kylling i mange år. Foto: Steinar Fugelsøy