Verdensmusikkfestivalen arrangeres i år for niende gang.  Denne gangen med blant annet modernisert flamenco, prisbelønt klezmer, skotsk og norsk folkemusikk.

– I stedet for å ha et bestemt tema eller fokus, prøver vi å dekke opp med musikk fra flere verdensdeler, sier Kolve.

Tre høydepunkter

Øverst på plakaten står en gruppe som blir regnet som en nasjonalhelligdom i hjemlandet. Capercaillie er et skotsk folkemusikkband som har solgt over en million plater og vært inne på de britiske hitlister. Gruppa tar sin gæliske arv med inn i et moderne lydbilde, og sto blant annet for musikken i filmen «Rob Roy». Capercaillie spiller avslutningskonserten på årets festival.

Calima regnes som noe av det mest spennende på den spanske verdensmusikkscenen. Gruppa drar veksler på flamenco, jazz, rumba, hiphop og bossa, og beskrives som et fyrverkeri av sang og musikk.

Kåre Kolve trekker også spesielt fram den polske gruppa Kroke, et prisbelønnet Klezmer-orkester fra Krakow. Trioen har elementer fra orientalsk og indisk musikk og jazz, og har samarbeidet med størrelser som Steven Spielberg og Peter Gabriel, og turnert med stjernefiolinisten Nigel Kennedy.

Blackman tilbake

Sheldon Blackman hadde en sentral rolle i «Hair» på Trøndelag teater. 2. november kommer mannen fra Trinidad og Tobago tilbake med sitt band Soul Rebels. Gruppa spiller såkalt «caribbean heart beat music», med stilarter som soca, raggae, rapso og jamoo fusjonert med jazz og blues.

Med sin særegne miks av finsk tradisjonsmusikk og bluegrass er finske Friggs musikk blitt karakterisert som «nordgrass». Gruppa feirer 10-årsjubiluem i år, og når de spiller på Transform har de med seg Gjermund Larsen på scenen.

Festivalen kan også by på Einar Olav Larsen Trio, med bluespianist Daniel Trustrup Røssing og lillebror Audun Larsen på kontrabass. Indiskfødte Jai Shankar har vunnet flere internasjonale priser for sitt virtuose tabla-spill. På Transform har han med seg to av Norges beste jazzmusikere, Trygve Seim og Jacob Young. I tillegg vil Finnegans Fake spille gratiskonsert i Dokkhuset 3. november, i kjent irsk/skotsk stil.

Kleppen festivalkunstner

Bassist Mattis Kleppen er årets festivalartist. Han har i en årrekke markert seg innen jazz, fusion og etnisk musikk, også med solokonserter der han bruker folkemusikkornamentering på elektrisk bass. Kleppen har fått frie tøyler til å velge musikere og musikk til bestillingskonserten i Dokkhuset lørdag 3. november.

Som tidligere byr festivalen på underholdning for de minste. I år har Flamencompaniet satt sammen en forestilling som passer for barn fra 3 år, og som vises i folkebiblioteket lørdag 3. november på dagtid.

Alle årets konserter foregår i Dokkhuset med dobbeltkonserter hver kveld.