Ellingsen understreker at selvmordsvurderinger er en vesentlig del av arbeidet de gjør.

– Det er fordi flere av våre pasienter har forhøyet risiko for selvmord. Vi ønsker å gi best mulig behandling. God behandling er den beste måten å redusere risikoen på.

– Hvorfor ble det ikke foretatt selvmordsvurderinger av en mann som hadde flere alvorlige selvmordsforsøk bak seg?

– Da Helsetilsynet rykket ut hit på denne saken, fant de det sannsynliggjort at det hadde vært utført løpende selvmordsvurderinger, men at dokumentasjonen på dette var mangelfull.

– Hvorfor er det viktig at selvmordsvurderinger dokumenteres?

– Det er viktig at vi forholder oss til lovverket. En ufullstendig journal er en risiko når man skal sikre god utredning og behandling.

– Franks samboer etterlyser en plan for å holde pasienten i live. Var det en slik plan?

– Behandlerne har en plan som legges opp i møte med pasienten, en behandlingsplan. Jeg kan ikke gå inn i detaljene rundt dette. Frank hadde en lang sykehistorie som vi kjente til. Men han var ennå på et tidlig tidspunkt i behandlingen hos oss. Jeg vil understreke at vi har ingen pasienter å miste.

– Behandler blir sitert på at han ikke mente Frank var veldig syk, og vi får gå ut fra at konklusjonen da var at selvmordsfaren var lav. På samme tid forteller samboer om en svært deprimert mann. Kan dette stemme?

– Ja, det kan stemme. Vurderingene gjøres etter beste skjønn. Dette er ikke røntgen eller blodprøve. Han kan ha vært veldig deprimert, og fremstått helt annerledes i møte med behandler. Verden er ikke svart/hvit, man gjør en vurdering, og noen ganger blir det annerledes enn man trodde.

– Hvorfor henter man ikke inn informasjon fra pårørende?

– Pårørende er velkommen til å ta kontakt.Det gjøres ofte, og det er vi glade for. I denne saken var samboer involvert i kontakten med Østmarka, så vi mente vi hadde en godt opplyst sak. Det betyr ikke at vi ikke hadde tenkt å ta kontakt på et senere tidspunkt, og kanskje tok det for lang tid i dette tilfellet.

Ellingsen mener gjennomgangen av Helsetilsynet har ført til en rekke forbedringer av ledelsessystemer og nye rutiner. Leder av divisjon psykisk helsevern, Randolf Vågen, sier han er glad for at Helsetilsynet valgte å rykke ut da Frank Hellum tok sitt liv:

– Dermed fikk vi en mye grundigere undersøkelse. Helsetilsynet fant at vi hadde gjort mye mer enn det som var journalført. Hvis de kun hadde forholdt seg til dokumentene, og ikke kommet hit og undersøkt selv hva som reelt sett var blitt gjort, ville de nok konkludert med at det var uforsvarlig behandling.