Fulle ungdommer og vold på fester som egentlige skal være rusfrie, gjorde at Trondheim kommune og politiet i Sør-Trøndelag mente at foreldre må sette seg inn i hva som skjer på festene.

Hvorfor valgte dere å advare foreldre om at det er mye rus på festene som skal være rusfrie?

- Vi så en uheldig utvikling med økende tendens til bråk, vold og overstadig beruselse i sammenheng med disse festene. Arrangementene er profilert som rusfrie og vi ville gjøre foreldre kjent med hva som egentlig foregår på disse festene. Festene er heller ikke i regi av skolene. Vi håper at vi kan gi foreldre et alibi for å si nei til at de som er under 18 år kan dra på disse festene.

Har det vært andre rusmidler på disse festene?

- Patruljer på stedet har observert at det har vært sentralstimulerende midler, som amfetamin og ecstasy, i omløp.

Er det ikke tryggere at drikking skjer på disse festene, som har en arrangør, enn for eksempel på hjemme alene-fester?

- Man unngår å bli eksponert for andre risikofaktorer, for eksempel vold, narkotika og andre personer som vil dem vondt, hvis man ikke oppholder seg i Midtbyen. Trondheim sentrum er ikke en læringsarena for drikking for 16- og 17-åringer. Vi vet at enkelte personer som oppholder seg i sentrum forsøker å utnytte unge personer som er beruset.

Ungdommene skal aldri ha vært bedre og flinkere enn de er nå. Er det som har skjedd på disse festene noe verre enn tidligere år?

- Det er mye flott ungdom. Kjernen til dette problemet oppstår når personer i gruppen 16 til 18 år drikker, oppholder seg i Trondheim sentrum og det oppstår aggresjon. Det er ikke et problem ellers, men det blir et problem i denne settingen.

Hvilke andre rusfrie alternativ kan denne aldersgruppen benytte seg av?

- Det er få tilbud til denne aldersgruppen. Det er få reelle rusfrie alternativ. Jeg håper at bransjen kan bruke kreativiteten til å komme med forslag til tilbud.

«Ungdomsfylla» er, for de aller fleste, et steg på veien til å bli voksen. Er det så farlig?

- Det er mer helseskadelig for yngre personer å drikke alkohol. Derfor ønsker vi å utsette debutalderen for når man drikker. Også er det slik i Norge at mange skal prøve ut alkohol. Da er det greit at man prøver ut i tryggest mulig omstendigheter. Trondheim sentrum er ikke tryggest mulig. Vi skjønner at trangen til å feste er der, men effekten kan bli skjebnesvanger hvis man for eksempel blir utsatt for vold. Det kan ha konsekvenser langt frem i tid.

Hvordan snakker man med ungdommen om drikking?

- Jeg tror man må ta seg tid til å ha en god samtale om temaet. Det gjør at det er en beslutning ungdommen har tenkt gjennom når de bestemmer seg for å drikke. Jeg tror mange foreldre tar denne samtalen.

Hva bør man gjøre hvis man som foreldre får beskjed fra politiet om at ungdommen i huset har drukket for mye og blitt tatt hånd om av dere?

- De aller fleste foreldre er ansvarsbevisste og vet hvor barna befinner seg. Det er mulig at man som ung kan gå på en smell, bli for full og bli kjørt hjem av politiet. Jeg tror det da kan være lurt å snakke med ungdommen om hvorfor det skjedde og hva de har lært av hendelsen. Også må man kanskje stille seg spørsmål om de er et del av et miljø som man bør se nærmere på.

Hvordan balanserer man som foreldre å sette grenser samtidig som at ungdommene skal føle seg trygge på at de kan ringe hjem hvis det skjer noe?

- Jeg mener man må bygge tillit mellom barna og foreldrene. Det må være en forståelse om forholdet mellom ansvar og frihet. Hvis det er for rigid hjemme er det heller ikke sikkert at man tør å ringe hjem. Da er det kanskje bedre at man har et forhold der de tør å ringe hjem og blir hentet av mamma og pappa. Også kan det være greit for foreldre å av og til være kjørbar på høytidsdager slik at ungdommen kan kanskje få skyss på disse dagene også hvis de trenger det.

Hvordan jobber du med forebygging?

- Avdelingen min regulerer forvaltningsloven. Vi har kontakt opp mot store arrangementer og utelivsbransjen med rådgiving og risikoanalyser. Vi ser blant annet på behovet for politivakthold. Slike tiltak gjør at vi forebygger blant annet vold og narkotika.