Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) må nå fordelene verdiene i det enorme oljefeltet i Nordsjøen, etter at lisensinnehaverne ikke ble enige om eierandelene.

Oljeselskapet Det norske i Trondheim nektet å undertegne avtalen, som de mener ikke gjenspeiler verdiene som ligger i de tre ulike lisensene som utgjør feltet.

– Vi har vært krystallklare hele veien på at når eierandelene fordeles, så må det ha basis i verdiene i de lisensene som skal slås sammen. Når det ikke var mulig å komme frem til enighet, så var det ikke riktig av oss å signere en avtale som avvek fra vårt klare prinsipp, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske til Adresseavisen.

Har ansvar

De ulike aktørene har eierandeler på forskjellige deler av feltet, og Det norske mener at deres andel inneholder mer olje, som er billigere å utvinne, enn den delen hvor svenske Lundin og danske Maersk er eiere.

Oljestatsråd Tord Lien sa fredag til E24 at selskaper på norsk sokkel har et ansvar for å finne gode løsninger for det norske samfunnet, og tidligere i uken sa analytiker Morten Evjenth Lindbæck i Fondsfinans at det ville bli lagt merke hvis selskaper ikke opptrådte konstruktivt.

Den erfarne petroleumsrådgiveren Hans Henrik Ramm tror derimot ikke at Det norskes nei vil konsekvenser for selskapet, for eksempel ved tildeling av fremtidige lisenser.

– Nei, det tror jeg absolutt ikke. Det er fullt legitimt å kjempe for sine interesser, sier han.

Men Ramm tror ikke at Lien gjøre store endringer i eierfordelingen som er foreslått av Statoil, og som gjelder inntil Olje- og energidepartementet kommer med sin beslutning. I Statoils forslag får Det norske en andel på 11,9 prosent.

- Det norske vinner uansett

Analytiker Kjetil Bakken i Carnegie tror heller ikke at Det norske oppfattes som lite konstruktive.

– De kjemper en rettmessig kamp for sine egne interesser, og de har ikke blokkert prosjektet slik at det lider under dette. De vil ha omkamp om sin eierandel, og man kan ikke klandre dem for det, sier Bakken.

Hans anslag var at Det norske ville få en eierandel på 11,5 prosent i det sammenslåtte feltet, og tror at selskapet uansett vil komme ut av dette som en vinner.

– Hva det endelige utfallet blir tør jeg ikke si, men jeg tror i hvert fall ikke at det blir dårligere enn forslaget som ligger på bordet, sier han.

Lien fikk planen for utbygging og drift av Sverdrup i går. Investeringskostnadene for første fase er beregnet til 117 milliarder kroner, og de forventede utvinnbare ressursene er på 1,4 og 2,4 milliarder fat olje.