Trondheim: Ute plasker regnet mot asfalten i skolegården. Inne er elevene konsentrert om skolearbeidet. At det bare er en dag igjen før høstferien starter, gjør at mange er fulle av forventninger, uansett om de skal være hjemme, på hytta eller drar til Syden.

Les også: På landet får de fleste ungene fri, i byen er flere i SFO.

Ta igjen tapt søvn

- Jeg skal være hjemme, og ta dagene som de kommer. Hvis det blir fint vær skal jeg være mye ute. Det viktigste for meg er å ha få planer, sier Lily Karimaie, som går i 7. klasse på Strindheim.

Å ta igjen tapt søvn er det hun gleder seg mest til.

- Problemet er bare at jeg alltid våkner tidlig i ferier, sier hun.

Å sette av tid til å gjøre de tingene hun ellers ikke får gjort, som lese og lage ting med hendene, er også viktig. Mobiltelefonen prøver Lily å ta en pause fra i høstferien.

Hun er ikke redd for at det skal bli kjedelig.

- Da drar jeg bare til pirbadet, kino eller på besøk til storesøsteren min som er 20 år, sier hun.

Drar på hytta

Petter Straub skal være med en kompis på hytta på Røros. Det er blitt en tradisjon, for dette er femte år på rad han blir med bestevennen på høstferie.

- Vi bruker å gå opp på torvtaket på hytta, hoppe på trampolinen og bake. Slektningene hans har hytter i nærheten, så på kveldene bruker vi å se tv sammen alle sammen, eller vi spiller spill, forteller Petter.

At han har fri en hel uke på høsten betyr mye for Petter, fordi da får han og kompisen tid til å være sammen.

- Selv om det ikke er min hytte, er dette en hytte jeg har mange gode minner fra, sier han.

Dina Dybsjord drar til Kypros sammen med mormor, onkel og søskenbarn.

- Vi skal bo på et hotell med badebasseng. Jeg gleder meg masse til å bade, og til å få sol, sier hun.

Dessuten er det ifølge Dina morsomt å handle i Syden, fordi handlegatene har mange butikker med mye morsomt å se på.

En ting er elevene fra syvende trinn enige om, og det er at det skal bli godt med en ukes pause fra skolen nå.

Les her: Ønsker du sol og strand i høstferien, så kan det være for sent.

Ta opp poteter

Blant elevene på sjette trinn finnes det enkelte som skal ta opp poteter i ferien. At høstferien tidligere ble kalt potetferie er de godt orientert om, fordi det har læreren sagt.

- Vi har hytte på Oppdal. Der har vi et potetland, så jeg regner med at det blir å ta opp poteter, sier Erik Høili, som mener det nå blir kos med høstferie.

Han skal bare være på hytta i helga. Etter det blir det tilbake til byen.

- Da vet jeg ikke hva det blir, kanskje være sammen med venner, sier han.

Også Sigurd Haugen skal ta opp poteter i ferien.

- Jeg skal til besteforeldrene mine i Tydal. Der skal jeg jobbe for å tjene penger til Liverpool-tur. Så det blir nok plukking av poteter der, sier han.

Fotball er alt

For Lasse Jørgensen er det å få spille fotball syv timer om dagen det han gleder seg mest til.

- Jeg skal nyte livet, og spille fotball. Jeg bruker å delta på noe som heter Corver Camp. Det betyr fotball hele dagen, sier han.

Men det blir også en tur på hytta til mormor og morfar i Soknedal.

- Jeg har to yngre brødre, så jeg har nok å gjøre, sier han.

Bil du hjemme i ferien? Slik kan du leie ut hytta eller boligen i høstferien

Finner en løsning

En uke uten planer for høstferien trenger ikke å bli en uke med TV, ifølge forsker og instituttleder Hans Petter Ulleberg ved Pedagogisk institutt og Norsk senter for barneforskning.

- Vi har hatt høstferie i mange år. Skoleruta er kjent for oss, og foreldre klarer stort sett å finne løsninger på hvordan man skal organisere barnas fridager, sier Ulleberg.

Noen foreldre tar en dag hver, eldre søsken kan være sammen de yngre barna, andre avtaler med naboer eller slekt. Mens foreldre som jobber i frie yrker har mulighet til å jobbe hjemmefra i perioder.

Hans Petter Ulleberg mener barn fra ulike oppvekstmiljø har forskjellige forventninger til hva en høstferie skal inneholde.

- Noen velger å kjøpe et fritidstilbud, men det er også et spørsmål om økonomi. Andre igjen reiser bort, på hytta eller til utlandet.

Greit med fri

Barnehager og Skolefritidsordning (SFO) har stengt to dager i høstferien. Å finne en løsning for en hel uke er derfor størst for foreldre som har barn i 10 til 12-årsalderen, fordi det er en alder hvor det å ha tilsyn av en voksen kan være greit.

- Mange barn synes det er fint med en uke fri uten skole og organiserte aktiviteter. Hvis noen skulle skje er det greit å ha en voksen å konferere med, men de fleste er i dag utstyrt med en mobiltelefon, så det burde være lett å komme i kontakt, sier han.

Ulleberg mener det for mange barn kan være positivt å bli utfordret på å finne på noe å gjøre på egen hånd.

- Det er mye snakk om at barn i dag har en digital barndom, med tv og nettbrett. Men det å ha noen fridager tilgjengelig behøver ikke bety at de blir sittende passive. De kan for eksempel ta med en ball ut, eller gå på lekeplassen. Dette er arenaer barn ikke så ofte har tilgang til på dagtid, og det kan være spennende for mange å få organisere seg selv og fritiden på egne hånd, sier Ulleberg, som mener barn er kreative, bare de får litt egentid.

Ulike planer: Lily Karimaie, Dina Dybsjord og Petter Straub sier noen liker å være hjemme, andre trives med å dra bort. Det viktigste er at man har noen dager å slappe av på. Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178
Sigurd Haugen: Skal besøke besteforeldre Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178
Erik Høili: Drar på hytta Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178
Lasse Jørgensen: Skal spille fotball Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178;MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178
Lily Karimaie: Blir hjemme Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178
Dina Dybsjord: Drar til Kypros Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178
Petter Straub: Skal på hytta med bestevennen. Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178
Forsker Hans Petter Ulleberg mener at barna har noen fridager tilgjengelig uten planer behøver ikke bety at de blir sittende passive. Foto: Foto: Nils H. Toldnes