Overfor adressa.no avviste Erna Solberg i tirsdag at Norge skal ta imot 10 000 syriske flyktninger, slik Ap foreslo i helga.

LES KOMMENTAR: En varslet katastrofe

På landsmøtet til Høyre i helga blir flyktningkatastrofen i Syria tema, men Høyre avviser altså å gi en tilsvarende tallfesting på sitt eget landsmøte. Kilder i Høyre bekrefter imidlertid at dette ikke er noen enkel sak: Aps vedtak er «en het potet» for Høyre.

Les også: Erna skeptisk til flere flyktninger

Les også: Vipper flertallet for flere Syria-flyktninger

Nær regjeringskrise

Selv om partiet vil avvise å vedta et tall, ikke minst av hensyn til regjeringspartner Frp, vil de raskt være i en situasjon hvor stortingsflertallet tvinger dem til det. SV og Venstre har allerede sagt 10 000 flyktninger, og det er ventet at KrF vil komme til å slutte seg til dette på sitt landsmøte i mai.

Sps nestleder Ola Borten Moe har også signalisert at de vil gå for en betydelig økning. Hvis det blir et stortingsflertall, er det igjen klart for særdeles vanskelige diskusjoner mellom KrF/Venstre og regjeringen. Det kan på nytt føre til en kritisk runde slik man så i asylbarnsaken. Ifølge Adresseavisen kilder var verken Høyres eller Frps folk sikre på at saken med asylbarna ville løse seg. Før Frps avgjørende gruppemøte var faren for regjeringskrise reell.

– Grusom situasjon

Høyres ordførerkandidat Yngve Brox i Trondheim sier partiet ikke vil være med på en konkurranse i hvem som er snillest i dette spørsmålet.

– Vi kan ikke forbigå i stillhet alt det som skjer nå, situasjonen er grusom, og ingen kan være uberørt av at barn daglig drukner i Middelhavet. Men å være med i en konkurranse om hvem som kommer opp med det høyeste antall flyktninger vil ikke være forsvarlig, mener Høyre-toppen.

Les også: KrFU ber Støre si ja til flere Syria-flyktninger

Ikke kompetent

Han viser til at 10 000 nye flyktninger de neste to årene betyr om lag 200 nye flyktninger til Trondheim. I tillegg kommer de 300 byen allerede tar inn hvert år.

- Allerede i dag er bosetting av flyktninger i Trondheim en stor utfordring – og det handler ikke om penger. Problemet er at det ikke finnes nok boliger, tolker og helsearbeidere. Dette vil føre til at kvaliteten på tilbudene ved flyktningmottaket vil gå ned, fremholder Brox.

- Men vil ikke Høyre i denne alvorlige situasjonen si noe om en økning av antall flyktninger?

- Vi blir alle berørt av denne situasjonen, og Norge må på sikt ta imot flere. Men et landsmøte er ikke kompetent til å si at 10 000 er rett tall. Jeg skjønner at Ap har behov for å markere seg, men en tallfesting er å overforenkle en vanskelig debatt som burde bli tatt seriøst, sier Brox.

- Da er heller ikke Venstres, KrF eller Sps organer komptente til å si et tall?

- Norske partier ville stått seg på å opptre slik det er vanlig i denne typen vanskelige saker: At de setter seg ned i Stortinget og sammen med regjeringen prøver å løse den vanskelige situasjonen som har oppstått.

- Du sier du ikke vil være med på en konkurranse om å være snillest. Men er ikke de «snillest» som tar imot folk i nød?

– Norge er i dag blant landene som bidrar med mest for å hjelpe dem som er rammet av krigen i Syria, både med humanitær innsats og penger. I Syria er vi den sjette største giveren, og det kommer vi fortsatt til å være. Bare så langt i år har vi bevilget 75 millioner, og det vil bli bevilget mer, sier Brox.

- Men nå kan det komme et flertall for dette på Stortinget uansett, hvordan håndterer dere det?

- Det må regjeringen håndtere. Men det er sikkert: Dette er ikke så problemfritt som Ap later som.

Les også: Bunn ærlig: 10 000 flyktninger er en utfordring

- Lettvint

Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland fra Sør-Trøndelag leder resolusjonskomiteen på landsmøtet:

- Jeg kommer ikke til å gå inn for at landsmøtet skal behandle eventuelle forslag om tallfesting av flyktninger. Jeg mener dette vil være uklokt, og Aps vedtak er i så måte lettvint. 10 000 nye kvoteflyktninger ble vedtatt uten at partiet følger opp på hvordan kommunene skal klare å ta imot alle disse. Dette blir for enkel opposisjonspolitikk, og som regjeringsparti må vi se på hvordan vi skal klare å ta imot flyktningene på en skikkelig måte.

Statsminister Solberg mener prislappen for å hente 10 000 flyktninger vil ligge i området 10 milliarder kroner. Om hun virkelig vil at Norge skal bruke tilsvarende penger i områder med syriske flyktninger lar hun foreløpig henge i luften overfor Adresseavisen.