Lengst framme i forsvaret av Norge i cyberspace er soldatene og offiserene som sitter ved sine dataskjermer på Jørstadmoen ved Lillehammer.

Tirsdag holdt Forsvaret en offisiell markering for etableringen av Cyberforsvaret. Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) sto for åpningen.

Den samlede nasjonale sikkerheten på nett handler ikke bare om at Forsvarets installasjoner og hemmeligheter må beskyttes. Et angrep som setter for eksempel strømnettet eller mobiltelefonnettet ut av funksjon, kan sette viktige funksjoner i samfunnet ut av spill. Det kan gjøre det vanskeligere for det norske militæret å fungere.

– Cybertrusselen er økende, og dette må Forsvaret ta innover seg. Dette handler om å etablere, sette opp og drive systemene på en sikker måte, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Lindboe i Cyberforsvaret til NTB.

I 2009 fikk Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i oppdrag å levere et forslag til en norsk cyberstrategi. Den ble levert desember samme år med mål om å kartlegge utfordringer innen cybersikkerhet og definere myndighetenes langsiktige strategi.

Cyberforsvaret er en del av Forsvarets informasjonssystemer (INI), men regnes ennå ikke som en egen våpengren på linje med hæren, flyvåpenet og sjøforsvaret. Siden enheten ble opprettet i 2009 har den vokst fra å ha 400 til 1.100 ansatte.