Ingen i ansvarlige posisjoner i de to partiene vil bekrefte oppslaget i VG. Jensen sier at «ingenting er klart før alt er klart», mens Høie tyr til den andre standardformuleringen «ingen kommentar».

VG melder at påtroppende statsminister Erna Solberg vil kutte i antallet regjeringsmedlemmer fra dagens 20 til 18. Det er ikke klart hvilke endringer dette utløser i departementsstrukturen.

Det har lenge vært antatt at Jensen ønsker seg posisjonen som finansminister, og at Solberg ikke ville blokkere det. Likeledes har det vært sett på som opplagt at Høie, som leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, gjerne ville ha jobben som helseminister.

Flere medier melder at Solberg og Jensen på det nærmeste er ferdige med regjeringskabalen, men at det fortsatt er hull å fylle. NRK meldte fredag at begge nestlederne i Høyre, Jan Tore Sanner og Bent Høie, skal inn i regjeringen. Sanner blir lansert som ny kommunal- og regionalminister.

Blant Frps kandidater er det ventet at nestleder Ketil Solvik-Olsen blir ny olje- og energiminister.

Usikker for Sandberg

For Fremskrittspartiet og Siv Jensens del er personkabalen lengre fra å gå opp, selv om det synes nokså sikkert at partilederen selv blir finansminister. Men partiet ser ifølge NRK ut til å ha sikret seg minst to departementer hvis ansvarsområder utgjør hjørnesteiner i partiets politikk: Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet med asylansvar.

I tillegg ligger nestleder og partikomet Ketil Solvik-Olsen an til å bli olje- og energiminister. Han stilte ikke til stortingsvalget denne høsten, og vil derfor friste en anonym tilværelse på partikontoret hvis han ikke går inn i Siv Jensens mannskap i regjeringskontorene.

Fremtiden til partiets andre nestleder, sluggeren Per Sandberg, er også ganske uklar. Siden regjeringsforhandlingene startet på Sundvollen for to uker siden har han blitt lansert både som statsråd, og som parlamentarisk leder en rekke ganger.

Det er på det rene at Jensen trenger en tungvekter i Stortinget som kan være bindeledd til de andre samarbeidspartiene, og som kjenner både samarbeidsavtalen inngående og de innholdet i regjeringsforhandlingene.

Slanker forvaltningen?

Det er dessuten blitt spekulert på om Erna Solberg vil røske opp i dagens departementsstruktur og gjøre den slankere, blant annet ved å slå sammen fiskeri- og landbruksdepartementene. Mye tyder på at Solberg vil droppe utviklingsministerposten, slik at UD på ny får bare én statsråd. NRK spekulerer dessuten på om Fornyings- og administrasjonsdepartementet får nytt navn, for å avspeile Solberg-regjeringens ambisjoner om å slanke og modernisere forvaltningen.

Uansett departementsstruktur, har Solberg og Jensen vært tydelige på at statsrådsfordelingen må avspeile partienes størrelse. Basert på dagens departementsstruktur skulle det tilsi at Høyre får 12 eller 13 departementer, mens Frp får sju eller åtte.