For noen dager siden besøkte Jakob Solawa restauranten Bula Neobistro i Prinsens gate i Trondheim.

- Skar meg i hjertet

- Det ble en kort visitt. Maria er hellig for meg, hun er en person jeg tror på og korser meg for, og hver søndag ber jeg til henne i St. Olav domkirke. Å se henne bak toalettet på denne måten skar meg i hjertet, så jeg betalte og gikk. De pisser på jomfru Maria, jeg orket ikke være der, sier Jakob.

Restauranten eies av Reneé Fagerhøi som ble landskjent da hun vant TV2-konkurransen Top Chef i 2016. Reneé har alltid drømt om å åpne sin egen bule, og i mai ble drømmen virkelighet. De sterke reaksjonene har lite med maten hun serverer å gjøre, men flere katolikker mener det er direkte smakløst å bruke bilder av Jesus og Maria som dekor bak toalettene.

- Nedlatende holdning

- På bordbrikkene har de et bilde av Jesu hellige hjerte. Dette minner meg om nattverden, som for meg er en hellig handling der vi tar imot Jesus og bærer ham i oss. Og gavekortene har bilde av hellige Josef. For meg viser dette en nedlatende holdning overfor min religion, mener Jacob og får støtte av Egil Mogstad, som er pater for St. Olavmenigheten.

- Jeg har fulgt Reneé Fagerhøi med interesse. Hun vant jo Top Chef og markerte seg som et talent og en dyktig kokk, og hun er et forbilde for mange unge. Dette er direkte smakløst, sier pater Egil.

Selv er han i utlandet, men er orientert om hvordan restauranten bruker katolikkenes helligste symboler; Jomfru Maria og Jesus.

- Rundt om i Trondheim høres mange unge mennesker som snakker latvisk, litauisk, polsk, afrikansk. Mange av disse er katolikker og unge mennesker som Jakob. Jeg blir nesten litt på gråten selv, når jeg tenker på alle unge som er såret over dette, sier pateren.

- Intolerant toleranse

Om det dreier seg om ren tankeløshet eller er en bevisst ond vilje, er han usikker på.

- Det vil jeg gjerne vite. Men uansett hva som er tenkt her, så er det tankeløst. Vi lever i et sekulært samfunn som vestlige mennesker, og selv om vi ikke reagerer som muslimene gjør når noen tar i bruk bilder av profeten, så er det lov å vise respekt for andre. Dette er et typisk eksempel på den norske intolerante toleransen; «Å, men reagerer du sånn, det var ikke meningen». I dette ligger ingen respekt for andre. Det er trist, og unnskyld uttrykket, helt i dass, sier pater Egil Mogstad.

Skaper personlig stil

Reneé Fagerhøi er kjent med kritikken fra enkelte katolikker, men mener de legger altfor mye i dette.

- På Bula har vi en stil der vi blander nytt og gammelt. Jeg har brukt mye arvegods, og har forsøkt å vise hvem jeg er gjennom personlig stil, mat, interiør og musikk.

Stilen ligner veldig på den Reneé Fagerhøi har hjemme.

Jesus og Maria er trykk på metallplater. Jeg synes de legger altfor mye i dette. Vi har et lite toalett med Jesus på, og Maria på et annet. Bildene er kjempefine.

- Katolikkene mener du vanærer deres hellige symboler. Å plassere Maria bak et toalett, opplever de sårende. Har du forståelse for det?

- Akkurat som katolikker er forskjellige, har også andre mennesker ulike oppfatninger. Det er mange katolikker som spiser hos meg, og som liker seg her. Jeg er også religionsinteressert, og har vokst opp med disse ikonene og forbinder dem med trygghet. At noen katolikker ikke liker at Jesus og Maria henger på våre toaletter, får bli deres oppfatning. Det er leit, og jeg har ikke gjort dette for å støte noen.

- Hadde du tanke for reaksjonene vi ser nå?

- Jeg har nær slekt som er religiøs, og jeg har diskutert bruken med dem. Jeg har også spurt teologer, og ingen av dem mener det er problematisk å bruke ikonene i restauranten.

- Ingen endringer på Bula, altså?

- Nei, jeg har ikke tenkt å endre noe, det ser jeg ingen grunn til. Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger på at folk liker stilen vår.

- Symbolene er overalt

- Folk reagerer på følelser, og dette handler om identitet. Religiøse mennesker vil kanskje reagere sterkere på bruk av religiøse symboler, sier Asbjørn Dyrendal, professor i filosofi og religionsvitenskap ved NTNU.

Religiøse symboler finnes overalt, og har vært i bruk i ulike sammenhenger til alle tider.

- Bruken går i motesykluser, og jeg vet ikke helt hvor vi er nå. Å bruke religiøse bilder eller helgenbilder på toalettet virker støtende på noen, mens andre knapt legger merke til dem.

- Jeg er ikke sikker på at en liten kundegruppe skal bestemme dekoren, men kanskje man skulle tenke på at noen kan komme til å reagere, sier professoren.

Bildet av Jesus er trykket på metall og pryder bakveggen på Bula Neobistros toalett.
- Jeg korser meg til jomfru Maria, det er henne jeg ber til. Her pisser de på henne, mener katolikk Jakob Solawa (18).
Bildet av Jesu hellige hjerte minner meg om nattverden. Jeg synes Bula Neobistro har lite respekt for vår tro, sier Jacob Solawa.
Jesus, Guds lam pryder gavekortene til restauranten.
- Jeg har vokst opp med religiøse symboler, og bruker dem for å skape min personlige stil, sier Reneé Fagerhøi på Bula Neobistro.