– Nå skal vi fortsette å utvikle prosjektene. Vi skal brette opp ermene og levere, sier daglig leder Roger Eriksen i Prora Eiendom.

Sent mandag kveld aksepterte de to siste kreditorene forslaget fra styret i Prora Eiendom til restrukturering av selskapet, som gjør at det unngår konkurs. Med den nye selskapsstrukturen, nytt styre og ny ledelse, har eiendomsutvikler Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen gitt fra seg kontrollen i Prora Eiendom, som til nå har vært heleid av Eriksen-familien.

De 45 kreditorene som har akseptert restruktureringen, får en eierandel på 33 prosent av Prora Eiendom, mens Terje og sønnen Roger Eriksen sammen med nye investorer eier 67 prosent via nye Prora Invest. I det nye selskapet eier Eriksen-familien rundt 60 prosent, mens de nye investorene eier rundt 40 prosent. Dette reduserer Eriksen-familiens eierandel i Prora Eiendom til rundt 40 prosent.

Fortsetter i Prora

– Vi har innflytelse ved eierandeler, og får innflytelse hvis vi blir valgt inn i styret. Tanken er at jeg skal fortsette som daglig leder i Prora Eiendom, og Terje skal konsentrere seg om konsept- og prosjektutvikling, og å se muligheter i nye prosjekter. Der har han sin største styrke, sier Eriksen.

I tillegg skal Prora Eiendom ansette flere i administrasjonen.

De nye investorene i Prora Eiendom skyter inn rundt 37 millioner kroner. Eriksen vil foreløpig ikke fortelle hvem de er. De ønsker å bli representert i styret.

I dag er Terje Eriksen styreleder, og de to sønnene styremedlemmer.

- Tar kritikk til følge

Terje Eriksen har i mange år vært en av byens største eiendomsutviklere, og står bak en rekke boligprosjekter og næringsbygg.

Forretningsmodellen har vært å få med seg investorer, både privatpersoner og selskaper, til å finansiere prosjektene, mot en høy avkastning innen få år.

– Det er opp til det nye styret å beslutte hvordan vi skal finansiere selskapet fremover. Vi vil helt klart gjøre det på en annen måte enn tidligere. Vi har fått mye kritikk rundt måten vi har finansiert prosjektene på, og det tar vi til følge, sier Eriksen.

En av de private investorene i flere Prora-prosjekter, gründer og vannkraftekspert Tom Jacobsen i selskapet Jarala, begjærte i slutten av april Prora Eiendom konkurs, fordi han hadde penger utestående.

Men behandlingen av begjæringen er utsatt tre ganger i tingretten, nå sist på mandag. Siden den første konkursbegjæringen har Terje og Roger Eriksen jobbet med restruktureringen av Prora Eiendom. De 45 investorene som har godtatt restruktureringen, er forespeilet å få tilbake 90 prosent av det de har investert i Prora-prosjekter.

– De som har store krav får noe neste sommer, de som har mindre krav får allerede noe i august. Deretter mottar de utbytte fra selskapet de neste årene, sier Eriksen.

Prora Eiendom har en gjeld på 330 millioner til de 45 investorene, og ytterligere 143 millioner til andre kreditorer.

– Påvirker ikke prosjektene

Prora Eiendom holder på å bygge i Verftsgata 2, hvor Adresseavisen skal flytte inn neste sommer, og 180 leiligheter på Munkvoll Gård i samarbeid med Tobb.

– Vi føler ikke at prosjektene i særlig grad er påvirket av det vi vært gjennom nå. Vi har hatt gode støttespillere i de partnerne vi har med på prosjektene, som har skapt trygghet rundt dem, sier Eriksen.

Prora Eiendom eier også et næringsbygg i Haakon VIIs gate 13 og er medeier i Industriveien 13, hvor Adresseavisen holder til i dag.

I tillegg legges tre eiendommer Roger og Terje Eriksen har eid utenom Prora Eiendom inn i selskapet.

Verftsgata 2: Neste sommer flytter blant annet Adresseavisen hit. Foto: Kim Nygård
Munkvoll Gård: Her skal Prora Eiendom sammen med Tobb bygge 180 boliger. Foto: jens petter søraa
Havstein Gård: Den gamle låven på Havstein ble til leiligheter da Prora bygde ut. Foto: Jens Petter Søraa, Adresseavisen