Yngve Brox vil beholde sexkjøploven. Foto: Kristin Svorte

Leder Odd Jo Forsell i Stavanger Høyre er glad for diskusjonen som er i emning i hovedstaden. Han mener at det er storbyene som opplever de tyngste problemene med prostitusjon, og er ikke forbauset over at flere i Oslo Høyre vil ha en ny diskusjon.

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har alle sagt at de i utgangspunktet vil reversere loven fra 2009, og igjen tillate kjøp av sex.

- Under programarbeidet før stortingsvalget spilte vi inn at sexkjøpsloven burde beholdes, sier han til Aftenposten.

Men stavangerpartiet tapte med én stemme da Rogaland Høyre behandlet saken i fjor.

Etter at Fabian Stang torsdag erklærte at han har snudd i saken, og ikke lenger vil fjerne loven, tror Forsell det er håp om omkamp.

- Vi er ikke så naive at vi tror prostitusjonen forsvinner ved et forbud. På samme måte tror vi ikke at hasjsalg forsvinner på grunn av loven, men vi legaliserer det jo ikke av den grunn.

- Kjøttmarked

Samtidig med at loven beholdes vil han også forby salg. Han sier at Stavanger har hatt et stort prostitusjonsproblem.

- De har opptrådt ganske aggressivt, og til tider henvendt seg til unge gutter. For oss er prostitusjon salg av menneskekroppen. Vi ønsker ikke et slikt kjøttmarked. Derfor vil vi ikke legalisere det som egentlig er menneskehandel, sier han.

I Trondheim har Høyres gruppeleder i bystyret, Yngve Brox, støttet sexkjøpsloven hele veien selv om hans eget parti i byen er uenig.

Nå håper han Oslo-debatten kan tas videre inn i partiet.

- Jeg tror det er et stort flertall i partiet for å fjerne loven, men at Oslo trekker opp denne debatten kan endre noe, sier Brox.

Bergen-ordfører Trude Drevland understreker at det er Bergen Høyre som har ansvaret for denne saken, men sier hun selv har forståelse for Oslo-ordfører Fabian Stangs syn i saken.

- Personlig var jeg mot innføringen av loven, fordi jeg ikke tror at lovparagrafer løser et samfunnsproblem. Hva angår å oppheve den når den først er kommet, har jeg sans for Fabians synspunkt: Hvilke signaler sender vi da? Men jeg skal ikke ta denne avgjørelsen, og det er jeg glad for. Det er et dilemma, skriver Drevland i en tekstmelding til Aftenposten.

Les innlegget som startet prostitusjonsdebatten, og er lest av mer enn en halv million Aftenposten-lesere her.

Ikke viktigst

Leder Harald Victor Hove i Bergen Høyre har ikke besvart Aftenpostens henvendelser, men byrådsleder og Bergens-nestleder Ragnhild Stolt-Nielsen skriver følgende i en tekstmelding til Aftenposten.

- Jeg hører til blant dem som mener at det finnes viktigere ting å bruke tid og krefter på i vårt samfunn enn å oppheve sexkjøpsloven. Man kan godt diskutere hvorvidt loven i det hele tatt burde vært innført, men når den nå engang ble innført bør man også stille spørsmål om hvilket signal man sender ut i verden dersom man velger å oppheve loven, skriver Stolt-Nielsen.

Diskusjon i Oslo Høyre

Debatten kommer etter at Stang, byrådsleder Stian Berger Røslandog leder Nikolai Astrup har åpnet for en ny debatt om loven blant annet i Klassekampen.

Særlig de to første har markert skepsis til å avvikle loven som forbyr kjøp av seksuelle tjenester.

Nicolai Astrup sier han ennå ikke har snudd, men gjerne tar debatten. Konklusjonene vil han likevel vente med.

- Før vi konkluderer må vi få evalueringen av loven, det er viktig for Høyre som er opptatt av å basere politikken på kunnskap.

- For oss har det aldri vært hensyn til kundene, eller en ideologisk holdning om at slikt kjøp og salg bør være lov mellom voksne. Det er de prostituerte vi er opptatt av å ta vare på, og derfor lyttet vi til deres organisasjoner. De var redde for hva som kunne skje om prostitusjon ble forbudt og de ble drevet under jorden, sier Astrup.

- For tidlig

Saken kommer opp på Oslo Høyres årsmøte neste helg, etter at Ullern Høyre har levert et resolusjonsforslag der de skisserer en mulig ordning.

Leder i resolusjonskomiteen, Øystein Sundelin, mener det er for tidlig å ta diskusjonen om forbudet nå.

- For trekvart år siden diskuterte vi dette, og hadde en stor delegasjon på Høyres landsmøte. Nå bør vi heller diskutere alternativet til loven. Vi må konkretisere hva vi mente da landsmøtet sa at loven bør fjernes og at vi i stedet må ta bedre vare på de prostituerte. Vi må gi dem et helsetilbud og økt trygghet, det er en viktigere debatt.

I Kristiansand har ikke debatten gått internt i Høyre, og ordfører Arvid Grundekjøn vil først ta stilling etter at mer informasjon har kommet om konsekvensene av forbudet.

- Intuitivt føler de fleste at dette med prostitusjon og sexkjøp ikke er bra, og noe som må forbys. På den annen side vil jeg, før jeg ender på et standpunkt, ha en runde med politiet. Er det slik at mørke krefter får enda større grep om dette dersom det forbys, må vi ta hensyn til det, sier ordfører Grundekjøn til Aftenposten.