– Dette er ikke noe vanlige folk behøver å bekymre seg for, sier Solfrid Åmdal, leder ved seksjon for landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet, til adressa.no.

Veterinærinstituttet analyserer nå flere prøver for å bekrefte eller avkrefte mistanken, og Åmdal sier de regner med å få et svar i morgen, onsdag.

Hvis sykdommen bekreftes vil de starte et arbeid for undersøke om andre dyr har sykdommen.

Det vil også bli sendt prøver til England som skal verifisere tilfellet.

- De regner vi med å sende over i morgen, så vet vi ikke helt om vi får et svar fra de før helga, sier Jorun Jarp, avdelingsdirektør for helseovervåkning i Veterinærinstituttet, til adressa.no.

- Smitter ikke gjennom kjøtt

Kugalskap, også kalt BSE, smitter vanligvis gjennom dyrefôr. Syke dyr kan ikke smitte andre dyr eller mennesker direkte, men sykdommen kan overføres til mennesker gjennom kjøttprodukter.

- Dette er grunnen til at alle deler av storfeslakt som kan inneholde BSE-smitte blir rutinemessig fjernet på slakteriet, og sendt til destruksjon. Sånn sikrer vi at smitten ikke kommer inn i maten vår. Det er derfor ingen grunn til å bekymre seg for smitte gjennom kjøtt eller melk, sier Åmdal i pressemelding fra Mattilsynet.

Testene av den 15 år gamle kua ble tatt etter den ble avlivet 12. januar i år på grunn av fotproblemer ved utegang, opplyser Veterinærinstituttet.

Da skal man etter regelverket rutinemessig ta ut en hjerneprøve, slik det ble gjort i dette tilfellet.

Kua er destruert, og har ikke gått til slakt. Inntil videre får ingen andre dyr komme inn eller ut av den aktuelle gården i Nord-Trøndelag.

Aldri påvist før

Mattilsynet holder nå på å kartlegge hvor kua kommer fra, og andre forhold rundt dette dyret. Jarp forteller at hvis kua er smittet gjennom fôr, kan dette ha skjedd da kua var i ung alder.

- Det kan ta lang tid for sykdommen å utvikle seg. Vi kjenner ikke til historien til denne kua, sier hun.

Man sjekker også ut om dette er et såkalt spontant utbrudd, som kan skje hos eldre storfe, eller om det er et klassisk utbrudd.

- Mange vil nok huske utbruddet i England på 1990-tallet, men dette er av en helt annen skala. Vi håndterer dette i henhold til fastlagte rutiner, og har lave skuldre, sier Åmdal i pressemeldingen fra Mattilsynet.

Ifølge Veterinærinstituttet er tilsammen 273 000 storfe testet siden overvåkningsprogrammet for BSE ble etablert i 2001. Ingen av disse dyrene har testet postivt, og sykdommen har heller aldri før dette blitt påvist i Norge.

Et såkalt spontant utbrudd oppstår hos omtrent ett av én million storfe, ifølge Veterinærinstituttet.