27. til 29. mai – nesten fire år etter terroren – møter Mats Monsen, Tommy Dahle og Tea Kristine Hermansen Broholm i tingretten for å kjempe sin sak.

AUF-erne fra Trondheim var de første til å ta imot ofrene som svømte eller kom i båt fra Utøya til fastlandet 22. juli 2011. Alle tre har slitt psykisk etter hendelsen, men er blitt nektet erstatning. I går ble det kjent at advokat Tore H. Høyer (bildet) saksøker staten på vegne av ungdommene.

Les også: Saksøker staten etter 22. juli-terroren

Det var TV2 som først omtalte saken.

Advokat saksøkte staten

– Grunnen til at staten blir saksøkt, er at man mener man er berettiget til erstatning. De har vært en del av hendelsesforløpet, selv om de var heldigere enn de som var på Utøya. De har skader etter 22. juli, men får ikke aksept for at disse er påført dem av Anders Behring Breivik, sier Høyer til Adresseavisen.

Monsen, Dahle og Broholm deltok på AUF-leiren på Utøya i 2011. 22. juli reiste de tre i Oslo for å hente T-skjorter på oppdrag fra AUF. På returen kom de tre minutter for sent til ferja til Utøya, som massemorder Anders Behring Breivik var om bord i. Kort tid etter at ferja ankom øya, begynte skytingen. De tre vennene hørte skuddene og tok imot sine egne som kom seg til fastlandet.

Psykologer i retten

Rettssaken mot staten skal opp i Sør-Trøndelag tingrett fra 27. til 29. mai. Advokat Høyer var i planmøte med tingretten i går.

– I tiden fremover skal mine klienter og jeg forberede oss på å møte staten. Selve gjennomføringen av rettssaken blir nok en påkjenning for klientene, men de er godt forberedt og klare. De ønsker å få bekreftet at også de er ofre etter terroren, sier Høyer.

Les på pluss: Ønsker at minnestedet skal bli en park for alle

Rettssakens første dag vil gå med til forklaringer av begge parter i saken. Også vitner skal forklare seg.

– Vitnene er blant andre psykologer som har behandlet ungdommene, sier Høyer.

«Landungdom» uten krav

Over 1200 personer har fått erstatning etter 22. juli-terroren

– De som har fått status som «fornærmede» har rettigheter, erstatning og det de trenger for å ha fokus på seg selv. De har hatt anledning til å bearbeide traumene. Vi opplever at vi var en del av det, utenforstående ser på oss som en del av det, men juridisk er vi definert som «landungdommen». Uten krav på erstatning, sier Tommy Dahle (22).

Mats Monsen (22) forteller om en tung tid etter 22. juli 2011.

– Fortsatt merker jeg det når det handler om terror i media. Det tok et og et halvt år før jeg sluttet å bli skremt av høye lyder, sier Monsen.