Speider etter havets tyver: Hans Einar Ring (t.h.) retter blikket mot land, på utkikk etter ulovlige garn i Trondheimsfjorden. – Fellesferien er høysesong både for lovlig og ulovlig fiske, sier Georg Bangjord (t.v.) i Statens Naturoppsyn. Foto: KIM NYGÅRD

I 30 knop suser Georg Bangjord og Hans Einar Ring utover Trondheimsfjorden i hver sin båt. Klokka har passert 21, og det har allerede begynt å skumre.

Ilsvika og Høvringen forsvinner raskt ut av syne på vei ut mot Byneset. Mens folk flest for lengst har gått hjem fra jobb, har vakten til de to oppsynsmennene nettopp begynt. Selv om det er en stille kveld, står sjøsprøyten høyt langs ripa i denne farten. Stangfiskere på land passeres én etter én.

- De der står lovlig. Hvis ikke hadde vi tatt turen bortom, tatt en prat og gitt dem beskjed om at de ikke kan stå her og fiske, sier Bangjord før duren fra motoren igjen tar overhånd.

  • Manøvrer deg rundt på kartet øverst i saken og trykk på markørene for å se hvor mange beslag av ulovlige garn som er gjort de siste ti årene.

Med unntak av måker er det ikke mye å se på fjorden denne kvelden. Men plutselig slakker de to oppsynsmennene farten. Ring finner frem kikkerten og stirrer mot landt. Noe lite og oransje duver i vannskorpa.

Hva er det han ser?

Den røde lappen

Statistikken fra Statens Naturoppsyn viser at over 400 ulovlige garn ble beslaglagt på landsbasis i fjor. Det tilsvarer en lengde på omkring 12 kilometer med ulovlig fiskeredskap. Ifølge Sjølaksefiskarlaget har garnene en nypris på nærmere 1,5 millioner kroner til sammen.

Plastflasker, treplater og små garnblåser. Oppsynsmennene fra Statens naturoppsyn er på jakt etter alt som er vanskelig å se med det blotte øyet. Ulovlige garn er alltid de som ikke vises best på sjøen.

- Her tok jeg et garn sist helg, forteller Hans Einar Ring, mens båten glir sakte inn mot land.

LES PÅ PLUSS: - Mye fangst rapporteres aldri

Bangjord ser nærmere på et par plastringer som dupper i vannoverflata. Den røde lappen som er festet på dem er godt synlig. Skriften levner liten tvil om hva som har skjedd: «Deres fiskeredskap er beslaglagt. Eventuell henvendelse kan gjøres til POLITIET».

- Han har visst ikke vært her igjen. Lappen jeg festet på søndag henger i alle fall her fremdeles, sier Ring.

Fellesferie og finvær gir høysesong for både lovlig og ulovlig fiske. Garnet han tok opp og beslagla sist helg, var bare ett av tre den kvelden. Det lengste av dem var 75 meter langt.

Alle beslag rapporteres inn til politiet, og fiskeredskapet destrueres. Er gjerningsmannen kjent, venter det i tillegg en anmeldelse og fare for bot. Godtas ikke boten, havner saken i retten.

Med 12 år bak seg som oppsynsmann, har Ring sett og opp-levd det meste, både av fiskeredskap og fiskere.

Kilometer med ulovlige garn

- Jeg har beslaglagt garn på godt over hundre meter. Men det er ikke alle som er like glade for jobben vi gjør. Jeg har opplevd å bli truet med kniv. Da måtte jeg bare ta med meg garnet, hoppe om bord i båten og kjøre bort derfra. En gang ble jeg også skutt skremselsskudd etter med gevær. I ettertid ble det påstått at han skjøt etter kobbe. Men det var ikke noe kobbe å se der. Heldigvis er det snakk om enkeltepisoder, forteller Ring.

Men selv om reaksjonene blant fiskerne noen ganger er av det ekstreme slaget, forklarer de to oppsynsmennene at det ikke er målet om å ta dem som er motivasjonen i jakten på lovbrudd.

- Vi er positive til fiske. Men det er viktig å opprettholde en fare for å bli tatt hvis man ikke gjør det på en lovlig måte. Det er helt avgjørende for at folk skal følge regelverket, sier Bangjord, og legger til:

- Bare det at de ser oss i kikkerten fra hytta har en god effekt.

125 teiner på en uke

Han forteller at sjøørreten i Trondheimsfjorden er sterkt truet. Enkelte bestander er nesten utryddet. Men også noen av bestandene av laks er under høyt press.

- Vi ønsker ikke at folk skal slutte å fiske, men det er viktig at loven følges hvis vi skal klare å få disse stammene tilbake til et godt nivå, forklarer Ring mens Bangjord starter motoren igjen.

På vei ut mot det oppsynsmennene beskriver som hot spots for ulovlig fiske, forteller Bangjord om en av sommerens aksjoner i Sør-Trøndelag.

- Da kjørte vi systematisk og sjekket alt av fiskeredskap i farvannet ved Frøya første uka i juni. Der ble det gjort en rekke funn, sier han.

Aksjonen endte med beslag av 125 ulovlige teiner. I mange av tilfellene ble også de som hadde satt dem ut sporet opp.

Klart til bruk

Turen ut Trondheimsfjorden fortsetter. En overskyet kveld gjør at mørket siger på når det nærmer seg midnatt. Sikten blir dårligere, og jakten blir mer utfordrende. Bangjord og Ring stopper igjen.

- Se der. Der henger garnene. Her har vi tatt opp ulovlig redskap flere ganger, sier Bangjord og peker mot land.

Flere garn henger på rekke og rad ved et naust. Like bortenfor ligger garnblåsene ute, klare til bruk.

Klokka har passert midnatt. For Ring vil jakten fortsette ut i de sene nattetimer. Han finner frem båthaken og fisker en av garnblåsene opp av sjøen.

Ingenting er festet i enden. Falsk alarm.

KLAR BESKJED: Finner man en slik lapp festet til garnblåsen, er det liten tvil om hva som har skjedd.