Det vil Forbrukerrådet sette en stopper for, fordi de er bekymret for konkurransen i dagligvaremarkedet. Forbrukerrådet tror konkurransen blir ytterlige svekket dersom Ringnes og Hansa Borg overlater transporten av egne drikkevarer til Norgesgruppens distribusjonsselskap Asko, skriver Aftenposten.

Derfor har Forbrukerrådet i et brev til Konkurransetilsynet og Nærings- og fiskeridepartementet, med kopi til Landbruksdepartementet, bedt om hjelp til å stoppe det de mener er Norgesgruppens utilbørlige press i dagligvaremarkedet.

For å beskrive situasjonen i distribusjon av matvarer, skrev Aftenposten forrige uke at Asko i 1990 kjørte tre av ti varer for leverandørene. I år er tallet nær ni av ti.

For Hansa Borg betyr avtalen at 26 ansatte mister jobben ved Borg Bryggerier i Sarpsborg, skriver Sarpsborg24.no.

Dersom Ringnes og Hansa Borg overlater distribusjonen til Norgesgruppen, er det kun Tine som transporterer egne varer ut til butikkene. Og de transporterer kun flytende produkter, resten er overlatt til grossist.

- Vi er en av de aller siste drikkevareaktørene som frem til nå har valgt å stå utenfor kjedenes distribusjonssystemer. For å sikre en positiv utvikling for våre merkevarer er vi i sluttforhandlinger for å følge etter våre konkurrenter i 2016. De ansatte ble orientert om dette i forrige uke, sier administrerende direktør Lars Midtgaard i Hansa Borg bryggerier.

Han ønsker ikke kommentere saken ytterligere.

- Bør stanse overtagelsen

Forbrukerrådet ber nå Konkurransetilsynet bruke paragraf 11 i konkurranseloven, om utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling, overfor Norgesgruppen.

Samtidig ber de Nærings- og fiskeridepartementet bruke paragraf 14 i samme lov, der Regjeringen kan gripe inn mot vilkår, avtaler og handlinger som begrenser konkurransen.

Forbrukerrådet presiserer i brevet at de ikke er kjent med hvilke pressmidler Norgesgruppen benytter seg av. Det kommer frem av brevet at rådet frykter at det er benyttet trussel om å fjerne varer fra hyllene i butikken (såkalt «delisting») dersom bryggeriene ikke signerer kontrakten med Norgesgruppen.

«... ulike former for maktmidler som kan benyttes for å tvinge frem en overgang til kjededistribusjon vil kunne representere et misbruk av dominerende stilling. Særlig gjelder det dersom delisting er benyttet som trussel og brekkstang for å overta distribusjons-/grossistfunksjon.», skriver Forbrukerrådet i brevet.

- Politisk opportunt, mener Norgesgruppen

Norgesgruppen har ikke sett brevet da Aftenposten ringer dem, men sier raskt:

- At vi skal fjerne produkter er helt feil. Forbrukerrådet mener vel det er politisk opportunt å fremstille dette forslaget nå, sier direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt Bård Gultvedt i Norgesgruppen.

Etter å ha lest brevet skriver han til Aftenposten i en e-post:

«Forbrukerrådet påstår i brevet at Norgesgruppen har truet Ringnes og Hansa Borg til å gi fra seg distribusjon av varer. Det er naturligvis feil. Vi beklager at Forbrukerrådet fremsetter gale opplysninger. Vi forstår ikke hvorfor Forbrukerrådet mener det tjener forbrukernes sak å fremsette slike alvorlige påstander. Vi er derimot trygge på at Konkurransetilsynet - og andre mottakere av brevet fra Forbrukerrådet - vil sette seg inn i de faktiske forhold før det trekkes konklusjoner.»

- Dominerende stilling

Forbrukerrådet trekker frem at det kan diskuteres hvorvidt Norgesgruppen har dominerende stilling i dagligvaremarkedet med sine 39,6 prosent markedsandel av matbutikkene i Norge. I stedet trekker de frem Norgesgruppens markedsandel i det samlede markedet for distribusjon av dagligvarer til matbutikker, kiosker og storhusholding.

«Ytterligere konsentrasjon på distribusjonssiden har skadevirkninger for konkurransesituasjonen innen storhusholdning og servicehandel.», skriver de i brevet.

Med en forverret situasjon mener de blant annet:

- Markedet lukkes for uavhengige aktører

- Begrenset konkurranse om distribusjonstjenesten kan gi ineffektive løsninger

- Enkeltaktører får økt makt i tilliggende markeder som storhusholdning og servicehandel

- Etableringsbarriere for konkurrerende virksomhet nedstrøms

- Etableringsbarriere for konkurrerende produsenter oppstrøms

«Av hensyn til konkurransesituasjonen ser Forbrukerrådet det derfor som meget viktig at Norgesgruppens overtagelse av distribusjonen til Ringnes og Hansa Borg stanses», skriver rådet.

Skjer for lite

I brevet tar også Forbrukerrådet opp at det er to år siden Hjelmeng-utvalget konkluderte med at gjeldende lovgivning ikke var tilfredsstillende og at det var behov for en lov og tilsynsordning for bransjen. Lov om god handelsskikk ble introdusert, konklusjonene har vært på høring og siden har ingenting hørt eller sett noe til dette.

Saken der Ringnes og Hansa Borg føler seg truet til å inngå en avtale med Norgesgruppen, som først ble omtalt av NRK, aktualiserer debatten og viser behovet for en slik lov, mener Forbrukerrådet.

Konkurransetilsynet bekrefter at de har mottatt brevet, men ønsker ikke å kommentere det.