Tirsdag ble det kjent at Bernt Østhus er en av 25 nominerte til prisen Peoples Choice i konkurransen Wildlife Photographer of the Year for ett tiur-fotografi.

- Jeg er både ydmyk og stolt over å bli plukket ut i selskap med mer enn 40 000 bilder i verdens største og kanskje mest anerkjente naturfotokonkurranse, som er i regi av BBC og Natural History Museum i London, sier han til Adressa.no.

Stemme på favoritt

Hvem som til slutt vinner kategorien er det opp til publikum å bestemme. De skal stemme frem en vinner blant de 25 nominerte bildene. Det er mulig å avgi sin stemme helt frem til 5. januar 2016.

- Jeg håper folk stemmer på det bildet de liker best, sier Østhus, som krysser fingre for at det blir hans.

Tiurbildet er tatt på hjemgården i Soknedal, hvor det er tiurlek hver vår.

- Motivet er godt planlagt. Jeg vet at når sola kommer over åskammen bruker tiuren å posere. Det tok meg fem netter å ta dette bildet. Jeg dro ut i 20-tiden, og holdt meg rolig i et lite kamuflasjetelt til i tre-tiden på natta. Da begynte spillet, forteller han.

Han mener det er fantastiske forhold for å gjøre det godt innen sjangeren wildlife i Trøndelag.

Østhus er ikke den eneste nordmannen som har gjort det bra i den prestisjetunge konkurransen. Tirsdag ble to andre nordmenn premiert i samme konkurranse.

- Det konkurreres i åtte kategorier. Audun Rikardsen fra Tromsø vant i kategorien bildeserie, og Dag Røttereng fra Trøndelag fikk hederlig omtale, sier Østhus, som mener norske naturfotografer er blant verdens beste.

Lidenskap for foto

Lidenskapen for foto har Bernt Østhus hatt siden han var en liten gutt. En fascinasjon for dyr har også vært medvirkende til at han nå er helt i toppen blant naturfotografer i verden. Selv om han regner seg som en amatør har Østhus også tidligere fått gjeve priser og nominasjoner.

- Jeg vant NM i naturfoto i fjor, og årets bilde i Norge i 2012. Det var bilde av en røyskatt som drepte et lemen. På bildet er begge dyrene i lufta.

Neste helg drar Østhus til Berlin for å motta pris i GDT – Gesellschaft Deutscher Tierfotografen, som regnes som Europamesterskapet i naturfotografi. Hvilken plassering han får, og for hvilket bilde, kan han dessverre ikke opplyse om før premieutdelingen.

Østhus deltar i fire til fem store konkurranser i året. Til neste år har trondheimsfotografen planer om å delta i både NM, Wildlife Photographer of the Year og GDT.

Smal verden

Etter mange års pause, begynte Østhus å konkurrere igjen i 2012. Selv mener han det å ha naturfotografi som hobby tilhører en smal verden.

- For å få til de beste bildene må alt klaffe. Det krever tålmodighet og planlegging. I tillegg må man holde seg i ro, fordi dyrene reagerer lett på lyder.

Estetisk sans er også en forutsetning for å få til et godt komponert bilde.

- Jeg har helt siden jeg var gutt vært glad i å se på kunst, og har lært mye av å studere kunstbøker om komposisjon, sier han.

På spørsmål om det er viktig å være glad i dyr, svarer han:

- Det har egentlig ikke noe med saken å gjøre, men jeg har en fascinasjon for dyr. Jeg vokste opp på gård.

Østhus mener fascinasjonen for dyrelivet må stamme fra et fjernt jegerinstinkt.

- Jeg liker å observere dyr i samspill. De har følelser, de kommuniserer, og morsfølelsen er like sterk som hos mennesket. I tillegg har de sterkere sanser enn oss.

Ikke som jeger

Østhus er selv jeger. Han mener det å ta et godt dyrefoto ikke kan sammenlignes med det å drive jakt.

- Det å drive jakt er en annen verden, og bare barnemat i forhold til det å fotografere et dyr. Merker dyret at du er der, ser det mot deg, og da er bildet ødelagt, sier han.

Røyskatt tar lemen, fra serien Animal behaviour. Vant årets bilde i 2012. Foto: Bernt Østhus