Lokale matprodusenter i hele Trøndelag inviteres nå til å konkurrere om prisen Local EAT Award. I både Norge og Sverige skal det kåres fem finalekandidater.

Hensikten er å fremme lokale bedrifter og ildsjeler som arbeider med sunne, bærekraftige og lønnsomme matprosjekter.

Og Rørosmat har klare ambisjoner.

–Dette har vi tenkt å vinne, sier Guri Heggem, utvikler i selskapet.

–Vi må satse på det vi er god på. I fjor omsatte vi lokalmat for 20 millioner. I 2023 skal vi runde 100 millioner, sier Heggem.

Sunnere matindustri

Local EAT Award er en del av initiativet EAT Stockholm Food Forum, som samler globale ledere innen akademia, politikk og næringsliv for å diskutere veier til en sunnere og mer bærekraftig matindustri.

–Den regionale finalen i Trondheim avholdes i begynnelsen av mai. Jeg er overbevist om at Trøndelag har flere potensielle vinnere, sier NHO-direktør Merethe Storødegård.

Eventyrlig vekst

Rørosmat eies av 27 lokalmatprodusenter og har i dag åtte ansatte.

–Rørosmat er et kommersielt foretak som går veldig bra. Vi har faktisk økt omsetningen med 50 prosent hvert eneste år siden 2007.

Gjennom Rørosmat har lokalmatprodusentene full kontroll på det meste av verdikjeden.

–Vi liker spesielt at man snakker om bærekraft. Vi produserer sunn, smart og lokalprodusert mat, laget i regionen. Noe er økologisk, men langt fra alt. Kjøtt og melk er grunnpilaren. Det er mye spekemat, meieriprodukter, mandelpotet, krydder og urter, innlandsfiske, reinsdyr og bakevarer m.v.

Lokalmatens vugge

NHO-direktør Merethe Storødegård mener Trøndelag er lokalmatens vugge.

–Vi har kreative folk som holder på sent og tidlig og skaper resultater. Når vi skal være innovative på mat er dette en fantastisk mulighete til å sette spennende prosjekter i Trøndelag på dagsorden. Dette handler om å skape en bevegelse for bærekraftig løsninger på mat og helse.

Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk mat og drikke er også spent på hva som kan komme ut av dette.

–Jeg synes det er bra og positivt. Det finnes mange gode kandidater i Trøndelag. Både bedrifter og produsenter kan være med og konkurrere internasjonalt. Trøndelag er matregion nummer en i Norge og mange av dem hevder seg nasjonalt, sier hun.

100 000 til vinneren

Prisutdelingen arrangeres i Norge i samarbeid med NHO og Nordic Choice Hotels, og kåringen skjer under EAT-konferansen i Stockholm 27. mai. Finalevinneren får en pengepremie på 100 000 kroner og mentormøte med Petter Stordalen.

Frist for å delta er 7.mai.

Guri Heggem viser en del av de rundt 350 produktene som markedsføres, selges og distribueres gjennom Rørosmat. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen
Guri Heggem er utvikler i Rørosmat, sammenslutningen av 23 matprodusenter i "storrørosområdet" Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen
Ostene fra Eggen Gardsysteri. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen