Når NRKs «Sommerbåten» legger fra kai i Molde klokken 09.30 i dag, er Tom Erik Sørensen klar for en ny, timelang direktesending.

Hva gjør sakte-tv så populært?

- Seeren tas med gjennom forskjellige geografiske områder, i nærmest konstant bevegelse. Det er nok nøkkelen. Seeren kjenner seg igjen de stedene han eller hun har vært tidligere, eller får oppleve noe nytt. I tillegg er det viktig at vi er ute der folk bor, vi drar på besøk til vanlige folk.

Hva er spesielt med arbeidsdagen din på båten?

- Det er mye. Alle de kunnskapsrike gjestene. 15 timers direktesending på natten, der jeg er inne og krydrer tv-bildene med kommentarer. Det hele er en fest. Det er en smeltedigel av folk her, 70–75 bare fra NRK, i tillegg til mannskapet. Her jobber mange produksjoner om hverandre; Reiseradioen, Kveldsåpent, Sommeråpent, og mer til. Dramasendingen Mysteriet på Sommerbåten spilles også inn, så plutselig har jeg en rolle der.

Du er også programleder i Norge Rundt. Hva er det mest spesielle du har opplevd der?

- Det må være den gangen jeg skulle lage en reportasje fra ei nyrestaurert jekt – «Nordlandsjekta Brødrene», bygget etter vikingskip-tradisjoner, og har status som et verneverdig fartøy av Riksantikvaren. I research-fasen fant vi ut at min egen farfar hadde vært eier og kaptein på den originale jekta som 15-åring. Jeg har aldri møtt min farfar, men på denne måten fikk jeg på et vis møtt ham allikevel. Det er merkelig å treffe på et familiemedlem du aldri har møtt før.

NRK var nylig gjennom nedskjæringer, også i arbeidsstokken. Hvordan opplevde du det?

- Det var en krevende tid. Mange såre prosesser når steiner snus – de faller gjerne ned på noens tær. Det var nødvendig at prosessen tok tid, og jeg synes det var en ryddig prosess, men usikkerheten kan være vond å kjenne på. Jeg tror vi alle kjente det. Jeg har jobbet i NRK siden 1991, og for første gang var jeg utrygg på jobben min.

Apropos jobb. Du hadde en tid permisjon fra NRK og tiltrådte en stilling som utviklingssjef i Nord-Aurdal kommune i Oppland. Hvorfor ble engasjementet kortvarig?

- Jeg gikk til jobben med liv og lyst. Etter hvert som månedene gikk, ble kommunens regnskapstall rødere og rødere. Jeg følte at politikerne ikke visste hva de ville med en utviklingssjef. Da jeg skulle evaluere jobbene og permisjonen fra NRK, satte jeg opp en liste – for og imot NRK. Det ble pluss og minus for begge jobbene, men desidert flest pluss for NRK, Trondheim og Tyholt. Det var veldig godt å komme hjem. Jeg må likevel presisere at det ikke var noe prestisjenederlag, og at jeg trivdes i jobben. Jeg fant ut hvor verdifullt det er å være i NRK. Gresset er ikke alltid grønnere på den andre siden.

Kan du fortelle litt om hobbyen din, dommer i modellfly-konkurranser?

- Jeg begynte å dømme akrobatikk for store modellfly for mange år siden, etter å ha vært hobbyflyger. Jeg har faktisk dømt i samtlige EM og VM siden 2003, i tillegg til mye Verdenscup. Men ikke i år, for nå har jeg verdens beste sommerjobb. Du vet, de fleste tror at modellfly bare er en hobby. Mange anser seg selv nesten som toppidrettsutøvere, spesielt i USA, Japan, Tyskland og Frankrike.

Hvor lenge skal du være med Sommerbåten?

- Først ut denne uka, før det blir pause kommende uke. Deretter blir det å sette sjøbein igjen. Jeg er så heldig å få være med på reisen mellom Os og Haugesund, der jeg skal være programleder for Reiseradioen.