Han smiler fornøyd når han har plukket opp sigarettsneipen og forter seg å putte den opp i søppeldunken på vogna. Vel å merke ikke i dunken som står på fortauet like ved.

Så jakter han videre. Skraper løs for å få opp snusposen som har kilt seg mellom to brusteiner. Sjelden blir midtbyen ryddet med så stort engasjement og så stor innlevelse.

Får mye skryt

- Dere er så dyktige, fastslår en dame med sykkel som kommer forbi.

- Dyktige ja, mumler Bjørn Bogstrand, før han rusler målbevisst videre mot neste mål på søppelradaren. Han er en av dem som har vært med lengst i Ryddekorpset.

- Det er utrolig hyggelig del av jobben med alle som stopper og slår av en prat, sier Kristina Simavik, en av de tre lederne.

Lenger ned på Nordre bråstopper en hel italiensk familie på sightseeing opp midt i gata og blir stående og stirre på den dedikerte arbeidsgjengen mens de diskuterer. Høylytt.

27. sesongen

- Det er et populært innslag i midtbyen. Mange slår av en prat med ryddegjengen vår, både turister og fastboende, sier markedskoordinator Gretha Bekken i Midtbyen management.

I år er det 27. sesong at Ryddekorpset sørger for en renere by. Det hele er spleiselag mellom kommunen og næringslivet i Midtbyen. Mens medarbeiderne lønnes av kommunen finansierer næringslivet lønnen til de tre lederne.

- Det er flere sider ved dette prosjektet. Det ligger litt ideologisk begrunnelse bak, men det er en fin gjeng og det er absolutt et behov for rydding, og de gjør en virkelig god jobb, så det er et fint prosjekt, sier Bekken.

Forberedt på det meste

Etter en pause med kaffe og kortspill på matpakkerommet på biblioteket for å unngå det verste styrtregnet mandag formiddag er arbeidsgjengen på full fart ut.

- Denne jobben er helt topp, sier Tron Freddy Eriksson, fra Lade og gir tommelen opp. Han forteller at det er hans første sesong i Ryddekorpset.

- Jeg har vært med lenge, ja. Jeg har vondt i ryggen, men det går bra. Går bra, sier Bjørn Bogstrand før han sprinter videre til neste sneip som må plukkes opp.

Ikke alle som er med er like pratsomme som de to, forteller Trym Raudeberg, den av lederne som har jobbet lengst med prosjektet.

- Det viktige for oss er at vi inkluderer alle, sier han.

Søppelmengden er omtrent som tidligere år. Men ikke alt de finner er like hyggelig. På vogna Raudeberg triller med seg står også en stor gul plastboks for spisse gjenstander. Den er tydelig merket «Danger».

- Vi går ikke inn for å oppsøke steder der det ligger sprøyter, men når vi rydder hender det vi finner spor av ulovlige aktiviteter, så da må vi være forberedt på det, sier Raudeberg.

Forstår ikke folk

Nede i Nordre gate jobber Bogstad og Kevin Hoven febrilsk for å plukke opp noen av de titalls sigarettsneipene og snusposene som ligger slengt rundt stammen til et av de store trærne. Like ved står en stor søppeldunk.

Kristina Simavik rister på hodet av at folk slenger søppel på bakken like ved søppeldunker, eller setter fra seg pappkopper på toppen av dunkene istedenfor å putte dem oppi.

- Du må lure noen ganger. Det burde gå an å strekke seg til å putte det i dunken, sier hun.