Rundt 15 personer har slått opp telt på friluftsområdet nedenfor Vikhammer camping. De har frist til i dag med å rydde leiren og forlate området.

– Det er forbud mot å campe på friluftsområder i hele landet. Disse områdene skal brukes for å gå tur eller lek, ikke til camping. Nå har vi fått henvendelser fra flere innbyggere i kommunen som sjeneres av at det ligger avføring og toalettpapir i området. Som du ser er det ikke så veldig trivelig for barn å leke her nå, sier Malvik-ordfører Terje Bremnes Granmo (Ap).

Han peker på ekskrementene som ligger på stien ved leiren.

Kastet ut tidligere

– Det er også tent bål her, noe som er ulovlig på denne tiden av året, legger han til.

Malvik-ordføreren sier det ikke er første gang beboerne er blitt bedt om å fjerne seg fra friluftsområdet.

– De fikk ordre fra politiet om å forlate området for omtrent en måned siden. De etterkom politiets ønske, men kom fort tilbake. Etter klager fra privatpersoner dro jeg sammen med lensmannen til stedet sist fredag for selv å se hvordan det ser ut der. Lensmannen var klar på at slik kan vi ikke ha det. De må derfor forlate stedet tirsdag, sier ordføreren.

Økt EØS-støtte

Terje Bramnes Granmo var i går i møte med kommunalråd John Stene i Trondheim, og to representanter fra romfolket. Til stede var også tolk Robert Kwich Rydberg, samt en Malvik-kvinne, som ønsker å hjelpe de østeuropeiske tiggerne.

– Romfolket hadde ikke noe å utsette verken på Malvik eller Trondheim kommune, og viste forståelse for at vi som offentlige instanser må forholde oss til regelverket. Vi vet mange av dem er tvunget hit på grunn av fattigdom. Noen forsøker å tjene penger for å forsørge barn som er blitt igjen i hjemlandet. Men det er ingen løsning at de må komme hit og nedverdige seg selv til å tigge. Da må de heller få hjelp i hjemlandet sitt. Derfor synes jeg det er bra at Norge nå gjennom EØS-midlene øker sin støtte til prosjekter for romfolket i Europa, sier Bremnes Granmo.

Håper på privat hjelp

Han understreker at romfolket ikke er utvist fra Malvik kommune, men fra friluftsområdet der de har bodd frem til nå.

– Vi har fått forståelsen av at de kjenner til regelverket. Jeg håper for deres skyld at private kan forbarme seg over dem og la dem få bo på deres eiendom. I henhold til allemannsretten kan man campe i utmark i to døgn. Hvis de vil forlenge oppholdet må de ha tillatelse fra grunneieren, sier Granmo.

Trondheim kommune kommer ikke til å legge til rette for at de som i dag må forlate friluftsområdet i Malvik, skal kunne slå seg til i Trondheim,

– Det er fint at privatpersoner engasjerer seg, men vi må forholde oss til de reglene som gjelder her. Nå har vi fått til et tilbud på Frelsesarmeen der de får mat og dusj tre ganger i uka. Men vi kommer ikke til å tilby dem et sted å slå opp teltene sine, sier kommunalråd John Stene.

Fortvilt situasjon

Robert Kwich Rydberg, som selv er av romanislekt, var til stede på gårsdagens møte som tolk.

– Romfolket i Trondheim har bedt meg om å være talsperson for dem i media og hjelpe til med språket i møtet med offentlige representanter. Mange av dem er fortvilt, fordi de føles de jages fra sted til sted. Å ta inn på campingplasser blir for dyrt for disse fattige menneskene, sier Rydberg.