De ansatte ble informert i et allmøte i selskapets hovedkontor på Torvet i Trondheim onsdag formiddag.

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske kaller det en tung dag for selskapet. Han sier det er to årsaker til nedbemanningen, og peker på fallet i oljepris og et generelt behov for kostnadskutt.

– Vi er nødt til å ta innover oss de sterkt endrede rammebetingelsene som har påvirket hele bransjen. I tillegg jobber vi med å effektivisere organisasjonen for å tilpasse oss en ny hverdag, der vi må jobbe mer effektivt og smartere, sier Brøske til Adresseavisen.

Varslet kutt

Da selskapets administrerende direktør Karl Johnny Hersvik la frem regnskapet for fjerde kvartal i slutten av februar, varslet han samtidig innsparinger på 100 millioner dollar (800 millioner kroner) i løpet av 2015.

Av de 35 som er definert som overtallige er 15 64 år eller eldre. De vil få tilbud om en tidligpensjonsavtale.

De øvrige 20 vil få tilbud om sluttpakker. Brøske vil ikke si noe om innholdet i sluttpakkene, men sier de tror og håper på at de vil finne frem til frivillige løsninger. Han vil ikke si hva som blir utfallet hvis folk ikke sier ja til tilbudet.

I tillegg vil ni andre ansatte få tilbud om andre stillinger innad i selskapet.

– De ansatte som er berørt vil få tilbud i løpet av dagen i dag (onsdag, journ.anm.). Etter det regner vi med å fullføre prosessen i løpet av noen uker, sier Brøske.

Han sier at de i løpet av prosessen har vært i tett dialog med de tillitsvalgte i selskapet.

Alle kontorer berørt

Etter oppkjøpet av den norske virksomheten til Marathon Oil har Det norske nå rundt 500 ansatte.

Selskapet har rundt 200 ansatte både i Trondheim og Stavanger, mens de øvrige 100 er fordelt på kontorene i Oslo og Harstad.

Brøske sier at alle kontorstedene blir berørt av nedbemanningen, og at det er en ganske jevn balanse både mellom kontorer og områder innad i selskapet. Men at områder som sees på som ikke-forretningskritiske tar en større del av kuttene.

– Det er alltid tungt å oppleve en situasjon hvor det ikke er nok arbeidsoppgaver til de ansatte, men dette har dessverre blitt en del av hverdagen i bransjen vår. Derfor må vi ta lederansvar og gjøre de tilpasningene som er nødvendig, sier han.

Han sier at de ikke planlegger ytterligere nedbemanninger.

Kontakter leverandørene

Da Hersvik la frem fjerdekvartalstallene kunne han ikke utelukke nedbemanninger blant faste ansatte. I tillegg varslet han at de ville gå i gang med tiltak på flere områder, og at det ville bli snakk om en total reduksjon av aktivitetsnivået.

Rolf Jarle Brøske sier at selskapet nå snur alle steiner, og at de også kontakter alle leverandørene for å få ned kostnadsnivået.

Kuttene i Det norske kommer etter at de store oljeserviceselskapene i Midt-Norge har gjennomført store nedbemanninger.

Ved Reinertsens hovedkontor i Trondheim har rundt 185 oljeingeniører blitt permittert. Også hos Aker Solutions og Aibel har mange mistet arbeidsoppgavene sine.

Tidligere i år viste en oversikt fra DNB Markets at rundt 10 000 oljejobber i Norge har blitt borte siden starten på 2014.