Det sier kommunalråd Yngve Brox (H).

Han viser til lørdagens Adresseavis, der en representant fra det kurdiske miljøet i byen uttalte at det reageres på stillheten fra det organiserte muslimske miljøet i byen. De etterlyser at muslimene tar offentlig avstand fra handlingene til IS.

Styrelederen Ameen Chilwan, styrelederen i Det muslimske samfunnet i Trondheim (MST,) uttalte tidligere til Adresseavisen at de i moskeen ikke blandet politikk og bønn. Samtidig mener han moskeen har en moralsk plikt til å utdanne og opplyse sine medlemmer, men at de ikke kan påtvinge dem menighetens ideer.

Kommunen på banen

Yngve Brox mener det er viktig at kommunen nå kommer på banen, for å hindre at ungdommer fra Trondheim rekrutteres til krigen i Midtøsten.

Han viser til en artikkel i Adresseavisen. Der ble det beskrevet at ungdommer fra Trondheim med innvandrerbakgrunn vurderer å delta i konflikten i Midtøsten.

– I formannskapet nylig spurte jeg rådmannen om kommunen var kjent med at ungdommer fra byen vurderer å reise til konfliktområdet for å delta i stridigheter? Hva gjør kommunene for å forebygge at dette ikke skjer, og hvilken dialog har kommunen med innvandrere fra berørte land og deres trossamfunn?

Brox ville også vite om kommunen er forberedt på å ta imot innbyggere som kommer tilbake til byen etter å ha deltatt i krigshandlinger.

Dialog

– Jeg foreslo at Trondheim kommune inviterer moskeer, politiet, skoler og andre som kan bidra til å forebygge at innbyggere i Trondheim deltar i stridigheter i Midtøsten til dialog om dette, sier Brox.

Rådmannen svarte at kommunen ikke har noen indikasjoner på at personer i Trondheim er rekruttert til å kjempe på IS side, men at han er kjent med at deler av den kurdiske befolkning vurderer å reise for å kjempe mot IS, men at de avventer regjeringens holdning til eventuell lovlig tilbakekomst til Norge.

Kommunen utarbeider nå en veileder som skal være et verktøy for å kunne avdekke og forebygge at unge radikaliseres.

– Rådmannen sa at når veilederen er klar, vil kommunen arrangere opplæring for et begrenset antall personer i skole, barne- og familietjenesten, kultursektoren og videregående skole. Kommunen vil videre skape dialogmøter i samarbeid med politiets mangfoldskoordinator, opplyser Brox, som selv mener at mangfoldsrådet kan være rett arena for en videre dialog, fordi rådet er sammensatt av mange miljøer.