Mari jobber ved en større avdeling på St.Olavs Hospital. Da hun kom fra nattevakt fredag morgen i forrige uke, fant hun et anonymt brev i frontruta på bilen sin, som sto parkert på sykehusområdet.

I brevet står det blant annet:

«...Jeg er ikke bedre enn noen andre og har selv deltatt på veddemålene om hvilken diagnose du har, hvor mange behandlinger med restylane eller hvor stor boobjob du har fått utført.. . jeg ber deg: SNAKK MED NOEN OG SKAFF HJELP »

- Brevet virker å være skrevet av en kollega i samme avdeling. Det kan framstå som et skriftemål for dårlig samvittighet, og kommuniserer alvorlig bekymring for min psykiske helse. Men samtidig tar ikke avsenderen ansvar for selv å ha bidratt til situasjonen, sier Brandstad.

Sykepleier Mari Brandstad fant dette brevet festet til frontruta da hun kom fra nattevakt fredag i forrige uke. Foto: Privat

Klinikksjef Sindre Mellesmo ved St. Olavs Hospital, sier til Adresseavisen at saken blir behandlet i tråd med prosedyrene for en mulig mobbesak.

- For sykehuset er dette helt uakseptabelt, vi har nulltoleranse for mobbing og trakassering. Vi har ansvar for at den som er rammet blir ivaretatt, men alle i avdelingen er berørt av dette og vi skal også ivareta dem, sier Mellesmo.

Lei seg, kvalm og sint

Mari Brandstad ble svært opprørt da hun leste brevet.

- Først ble jeg lei meg, og så kjente jeg at jeg ble fysisk dårlig. Kvalm, rett og slett.

Mari forteller at hun gikk rett til nærmeste leder og viste henne brevet.

- Hun ble også sjokkert, og lovte at dette skulle hun ta opp.

Fredag formiddag postet Mari brevet på den interne facebookprofilen til avdelingen hun jobber i. Hun ønsket at avdelingen skulle vite hva som hadde skjedd. Reaksjonene uteble ikke.

- Flere kommenterte og var støttende. Jeg må presisere at det er mange trivelige kolleger i avdelingen, sier Mari.

I løpet av helga hadde sykepleieren kontakt med sin leder og med plasstillitsvalgt. Hun forsøkte å finne ut hva som lå bak, hvor lenge hun hadde vært samtaleemne og hvorfor noen var alvorlig bekymret for den psykiske helsen hennes.

- Jeg har gått i meg selv og forsøkt å finne svar. Greit nok, jeg er litt annerledes og ikke alltid like sosial, men brevet handler også om utseendet mitt.

Tidlig søndag morgen hadde Mari bestemt seg.

- Dette er voksenmobbing som fortjener oppmerksomhet. Jeg ble mobbet i ungdomsskolen, fordi jeg var annerledes. Nå skjer det igjen, og jeg finner meg ikke i det. Å skrive et slikt brev er helt uakseptabelt. Derfor publiserte jeg brevet på min private facebookprofil søndag. Folk må vite at dette skjer, sier hun.

Massiv støtte

Etter at Mari postet brevet på Facebook 06.19 søndag morgen, er innlegget i skrivende stund sett av 576, det er delt 229 ganger og 164 har kommentert det.

Hun har fått massiv støtte:

«Helt utrolig hva noen kan få seg til å gjøre. Mobbing forsøkt skjult som omtenksomhet, totalt blottet for samvittighet. Synes du er utrolig tøff som deler dette Mari. Stå på videre. Ut i fra responsen her, har du mange som støtter deg.», skriver én, og en annen:

«Jeg kjenner ikke deg, denne statusen dukket opp i newsfeeden min nå, og jeg er dypt sjokkert over at noen kan få seg til å delta i slik trakassering og skrive et slikt brev. Jeg ville bare si at du har min støtte, og at jeg ville ha anmeldt dette til politiet, kanskje kan de også finne ut hvem avsenderen er. Så bra at du deler med verden, og ikke finner deg i dette.»

Møte med ledelsen

Mandag morgen hadde hun møte med avdelingsledelsen.

- Jeg opplevde det som et fint møte, der ledelsen sa at de tar saken på alvor og skal behandle den som en mobbesak. Jeg møtte ikke kollegene i avdelingen i dag, og har fått permisjon til jeg begynner i ny avdeling i juni. Ettersom brevet var anonymt, skjønner jeg at dette berører hele avdelingen og skaper uro. Det beklager jeg, sier Brandstad.

Klinikksjef Sindre Mellesmo har vært ansatt ved avdelingen i 8-10 år, og sier det er første gang han opplever en sak med et slikt innhold.

- Jeg kjenner ikke igjen avdelingen på dette, og har aldri opplevd lignende, men vi tar saken på største alvor. Det er kalt inn til allmøte, der også denne saken blir behandlet. Vi må være tydelige og varsomme i behandlingen av saken, så får vi se hvor mye fakta vi klarer å avdekke, sier han.

Glad for prat med kolleger

Mari Brandstad har ikke tatt stilling til om hun kommer til å politianmelde saken.

- Jeg har ikke tatt stilling til det ennå. Saken har vært en enorm belastning for meg, og jeg har følt meg veldig alene. Men i ettermiddag tok kolleger kontakt og ba meg ut på middag, slik at vi også fikk pratet litt. Det ble jeg veldig glad for, sier hun.