Nå er linja utsatt nok en gang etter at tidligere olje- og ergiminister Ola Borten Moes (Sp) trasévalg ble underkjent av Gulating lagmannsrett.

– Det er Borten Moe som har ansvaret for den situasjonen vi er kommet opp i. Lagmannsretten har slått fast at han ikke hadde noen faglige argumenter trasévalget. Da koker det jo ned til et politisk spill, sier Brynjar Myklebust, en av 12 grunneiere som vant mot Statnett i retten.

70 prosent dyrere

Siden 1. mai har gjennomsnittsprisen på strøm levert i Midt-Norge vært 33,3 øre inkludert moms. I samme periode har øst- og vestlendinger sluppet unna med 19,6 øre. Årsaken er sammensatt, men hadde det vært mulig å sende mer strøm fra Vest- til Midt-Norge, ville prisforskjellen vært vesentlig mindre.

Det mener Frode Myrland, produktsjef for strøm i NTE.

– Med Ørskog-Fardal på plass ville du fått en ganske bra kraftflyt fra Vestlandet, der prisene har vært veldig lave. Det ville helt klart ført til mindre prisforskjell mellom regionene, sier han.

Partivenn slapp kraftledning

Høyspentlinja mellom Fardal i Sogn og Ørskog på Sunnmøre skulle stått ferdig i 2011. Etter flere forsinkelser, lå alt til rette for at linja skulle stå ferdig i 2016. Helt til Ola Borten Moe sist uke gikk på en smell i Gulating lagmannsrett.

«(...) konsesjonsvedtaket har så store mangler at vedtaket i klagesaken er ugyldig», heter det i dommen.

Klagevedtaket retten viser til, ble fattet i 2011 av Borten Moe og hans politiske rådgiver Ivar Vigdenes (Sp). Duoen tok både Bremanger kommunestyre og grunneierne på senga da de valgte å legge linja gjennom Myklebustdalen, og ikke Førdedalen, slik Borten Moes egne fagfolk hadde anbefalt.

Da startet rabalderet. Borten Moes partivenn, Bremanger-ordfører Karl Vidar Førde, bor i Førdedalen, og Sp-toppene ble beskyldt for partipolitisk samrøre.

«I sin iver etter å få på plass kraftlinja, overkøyrde utbyggarane mange lokalsamfunn under vegs, før energistatsråden sjølv krona maktarrogansen med eigenhendig å legge linja gjennom Bremanger slik han og hans politiske støttespelarar ville ha den», skrev lokalavisa Firda på lederplass denne uka.

Borten Moe har hele tida avvist beskyldningene om partikameraderi. «Å bygge 30 mil med høyspent gjennom Sunnmøre og Sogn og Fjordane uten å berøre senterpartifolk om man velger den ene eller andre traseen, er umulig», skriver han i en SMS til Adresseavisen.

- Utrolig urettferdig

Borten Moe er også saksøkt for å ha brutt naturmangfoldloven da han la traseen gjennom naturreservatet Sørdalen, lengst vest i Myklebustdalen. Den saken kommer opp for Borgarting lagmannsrett i august.

Nå må Statnett trekke seg helt ut av Sørdalen. Hadde Borten Moe valgt å høre på egne fagfolk, ville den siste forsinkelsen kanskje vært unngått. Og så lenge rettssystemet fortsetter å kverne på beslutningen Sp-nestlederen fattet i 2011, må John Erik Duun i Duun Industrier på Åsen belage seg på å betale mer for strømmen enn konkurrentene lenger sør.

– Det er utrolig urettferdig. Strømprisen burde være lik over hele landet, sier han.

Må selv løse problemet

Borten Moes etterfølger Tord Lien (Frp) har i årevis beskyldt den rødgrønne regjeringen for manglende handlekraft når det gjelder kraftunderskuddet i Midt-Norge. Nå risikerer han å møte seg sjøl i døra.

– Statnett har stoppet arbeidet i Myklebustdalen. Vi jobber nå med å finne ut hvordan vi skal håndtere dette, og kan dermed ikke si så mye mer. Men vi vet at dette haster med bakgrunn i forsyningssikkerheten i Midt-Norge, sier Lien til Adresseavisen.

Lien var atskillig mer bråkjekk da han sto på Stortingets talerstol i 2007 og kjeftet på daværende energiminister Åslaug Haga (Sp).

– Trøndelag tåler sikkert noen år med kraftmangel, men hvis investeringsbeslutninger blir tatt i 2014, er jeg stygt redd for at industrien har flyttet derfra, sa Lien.

Minst 75 millioner ut av vinduet

Statnett har brukt 75-100 millioner kroner på linje og trafostasjon i Myklebust- dalen. Nå kan alt være bortkastet.

På den 60 mål store trafotomta i Myklebustdalen, er flere tusen kubikkmeter masse erstattet med pukk. To bygg på cirka 300 kvadratmeter står ferdige, og betongfundamenter til tungt elektroutstyr er ferdigstøpt.

Andre steder i dalen er mastepunkter til høyspentlinja ferdigstøpt, og master er montert. Nå er arbeidet stoppet. Om en ukes tid vil alle mannskaper og utstyr være ute av området. Blir dommen fra Gulating lagmannsrett stående, er det stor sjanse for at alt må rives og terrenget tilbakeføres til sin opprinnelige stand.

–70-80 mann var beskjeftiget med bygging av trafostasjon og ledning i det omstridte området på cirka 20 kilometer, opplyser prosjektleder Ove Brattberg i Statnett.

- Statnett burde ventet

Grunneier Brynjar Myklebust mener Statnett ikke burde startet byggingen før rettsbataljen var over.

– Her har Statnett tatt en kalkulert risiko, sier han.

Statnett anslår at det så langt er brukt mellom 75 og 100 millioner i Myklebustdalen. Hva det eventuelt vil koste å rive, har ingen oversikt over. Ekstraregningen havner hos deg og meg gjennom nettleia.

– Det samlede regnestykket avhenger av hva som skjer videre, sier Statnetts kommunikasjonsdirektør Kristian M. Pladsen.

Det er det opp til energiminister Tord Lien (Frp) å avgjøre. Statnett står nå uten en rettskraftig konsesjon gjennom Bremanger. Spørsmålet er om Statnett må ta fatt på en ny, årelang konsesjonsprosess, eller om det finnes snarveier.

«Den videre prosessen må departementet komme tilbake til», skriver kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen i OED i en e-post.

Dårlig PR. Sp-nestleder og eksstatsråd Ola Borten Moe (Sp) blir beskyldt for samrøre og maktarroganse etter at han endret ledningstraseen i Bremanger. Foto: OLE MARTIN WOLD +47 98631898
Ny rettssak: Slik så det ut i naturreservatet Sørdalen i Myklebustdalen før arbeidet med den nye høyspentlinja ble påbegynt. Statnetts delprosjektleder Per Roger Nielsen (bildet) har ledet byggingen. Foto: Bård Ove Molberg